Избрани Новини

Търсят се 20 нови приемни семейства за Пловдив

Мисия Пловдив

01-06-2014, 15:07

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

От днес до 31 юли фондация "За Нашите Деца" започва кампания за набиране на приемни родители

Точно в Деня на детето фондация "За Нашите Деца" избра да стартира своята кампания по набиране на нови приемни родители в Пловдив. За града ни са нужни близо 20 нови семейства, сподели директорът на фондацията Елка Налбантова.

"За Нашите Деца" работи повече от 21 години в сферата на детското благополучие. Твърдо вярваме, че всяко изоставено дете в Пловдив трябва да има свое семейство, което да го дари с обич. За Пловдив са необходими поне 20 семейства. От началото на годината в града са получени 16 сигнала за изоставяне на деца, посочи тя.

В 12 от случаите фондацията е подкрепила родителите и те са решили да продължат отглеждането на рожбите си. Три от дечицата обаче са настанени в приемни семейства.

Що се отнася до това кой може да стане приемен родител, то идеален профил няма. Семействата са толкова различни, колкото са и самите деца - съвсем млади хора, точно завършили образованието си, има и вече улегнали семейства, отгледали собствените си деца, разказват от фондацията. Най-младата майка е на 20 години, самата тя израстнала като биологично дете в приемно семейство.

Има естествено законови ограничения. Кандидатите трябва да са навършили 18 години, не трябва да са осъждани, трябва да са здрави, посочва Елка Налбантова. Всяко от семейството преминава и през няколко предварителни етапа – проучване, обучение и оценка от комисия.

Сред важните условия са: семейството да има достатъчно жилищно пространство; да е финансово стабилно, за да не разчита на издръжката, която ще отива за детето. Много важен е и факторът как семейството борави с темата отглеждане на деца. Често самите кандидати трябва да споделят как са били отглеждани, как са отгледали децата си, ако вече са ги отгледали и куп подобни въпроси.

Има хора, макар това да са единични случаи, които се отказват от приемната грижа, малко преди да получат детето, споделят от фондацията.

За нас това е приемливо. По-добре е семейството да се откаже още преди детето да е започнало да се адаптира и привързва. След това раздялата е много болезнена.

Премната грижа има много предизвикателства. Развиваме я от 1997 година. Първоначално и ние бяхме скептични. В началото всеки ни казваше, това никога няма да стане в България, това са западни измишльотени. Реално обаче вече близо 2000 деца живеят в приемни семейства. Да, има спънки, има неща, на които бихме сложили отрицателен знак, но отговорността, че отглеждаш чуждо дете, че му даваш шанс в живота, че го виждаш как се развива пред очите ти, дават сила на всичко родители. Изоставените деца имат нужда от семейство, имат нужда от дом, имат нужда някой да им подари любовта си, посочва още Елка Налбантова.

Кампанията на фондация "За Нашите Деца" в Пловдив ще продължи до 31 юли. Информация и първоначална консултация може да получите в Центъра за обществена подкрепа "За деца и родители" – бул. Марица 21. Телефоните за контакти са 032/943444.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов