"Усмихнатите деца на България" се веселят в 20 областни града

Весел детски празник с много игри и забавления „Усмихнатите деца на България“ организира днес, Държавната агенция за закрила на детето. Празникът, с който ще отбележим Международния ден на детето, ще стартира едновременно в София и 20 областни центъра в 11:00 часа, а негови основни организатори са членовете  на Съвета на децата към председателя на ДАЗД. Проявата е  част от Националната кампания на Държавната агенция за закрила на детето „2014 г. - Година на правата на детето”, с която отбелязваме 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

В София „Усмихнатите деца на България“ ще празнуват заедно с председателя на ДАЗД г-жа Ева Жечева пред централния вход на Националния дворец на културата. Ще ги посрещнат актьорите от театър „Пан”, които са подготвили специална танцова програма, клоунади, игри и изненади. Специални гости на празника ще бъдат децата от вокална група „Усмивки” към столичното СОУ „Луи Брайл”, които ще изпълнят популярни български песни. Всички заедно ще подредят пъзел с правата, залегнали в  Конвенцията за правата на детето.

Точно в 11.30 часа едновременна в столицата и 20 областни града деца от различни възрасти за втора поредна година ще изобразят с телата си голяма усмивка, израз на правото на всяко дете да има щастливо детство. „Усмихнатите деца на България“ е своеобразен детски призив към обществото да спазва принципите, заложени в Конвенцията за правата на детето и да осигури равни възможности за развитие на всяко българско дете.

Инициативата се реализира от членовете на Съвета на децата към ДАЗД с помощта на общинските администрации и Регионалните инспекторати по образование

В Благоевград проявата ще се състои  през зала „22 септември”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен