Избрани Новини

За развитие!В Банско обсъдиха новия план за управление на НП "Пирин"

Общинска администрация Банско беше домакин на среща между представители на фирмата, изработваща новия План за управление на Национален парк „Пирин” и представители на ръководството на Община Банско, Общински съвет Банско, туристическия бизнес, животновъдите в района, местното ловно-рибарско дружество и др.
Срещата бе продиктувана от необходимостта да бъдат взети предвид мненията на различните страни във връзка с процеса на изработване на нормативния документ, който определя разпореждането с териториите на парка. Пред ръководителя на проекта за разработване на Плана за управление, инж. Антоний Стефанов, кметът Георги Икономов официално представи предложението на Община Банско за разширяване на зоните за туризъм в парка и преосмисляне на установените режими и норми в тях.
Присъстващите представители на заинтересованите страни изложиха своите предложения за рационално използване на ресурсите на планината за развитието на зимен и летен туризъм.
„Сега действащия План за управление на Парк „Пирин” и режимите в него не дават възможност за развитие на рекреационния потенциал на планината, както през зимния, така и през летния сезон. Вярвам, че държавата ще има волята да съобрази нормите, които ще заложи в Плана по начин, който да създаде условия за устойчиво развитие и запазване на околната среда. Пътят към устойчиво развитие на нашата планина е през балансирано либерализиране на нормативната база” заяви Икономов по време на срещата.
В рамките на проекта за изработване на новия План се предвижда провеждането на срещи с обществеността за представяне на всеки етап от неговото изготвяне. Съгласно изготвения график, следващите срещи ще бъдат през месец ноември. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов