Избрани Новини

Жестът на държавата към близката на Ковачки "Въгледобив Бобов дол" се оказа двойно по-голям

Жестът на държавата към близката до Христо Ковачки фирма "Въгледобив Бобов дол" се оказа в двойно по-голям размер

Фирмата ще разсрочи не само неплатените си социални осигуровки в размер на 41 млн. лв., но и още 44 млн. лв. дълг за данъци. Двойно по-голям се оказа и срокът за разсрочване - вместо до 7 г. фирмата трябва да се издължи на хазната до 15 години. Показателен е и фактът, че това е първият случай от май 2012 г., в който Националният осигурителен институт (НОИ) се съгласява на разсрочване. За този период други шест фирми са получили отказ при подобна молба.

За последно мините в Бобов дол нашумяха, след като Нова телевизия показа репортажи за откровена агитация за БСП и купуване на гласове сред работниците, както и унизителни гледки на миньори, които се бият за килограм месо във ведомствения магазин, пише в. "Сега". На изборите за европарламент управляващата партия БСП се провали в цялата страна с малки изключения и едно от тях е тъкмо Бобов дол. Прокуратурата разследва скандала с купуването на гласове, а инспекцията по труда проверява фирмата за нарушени трудови права.

Както "Сега" писа, решението за разсрочване на осигурителни задължения в размер на 41 млн. лв. бе взето изненадващо на последния надзорен съвет на НОИ, който се състоя ден след изборите. Решението е взето във връзка с изготвен оздравителен план за дружеството, което е в процедура по несъстоятелност от края на 2006 г. Ден по-късно от фирмата се възмутиха, че темата се политизира. "Това не е нито незаконно, нито изключение, което прави осигурителният институт. Решението на НОИ, въпреки че излиза ден след изборите, не е свързано с тях и търсенето на подобни връзки е неуважение към институциите в България", написаха в позиция до offnews от компанията. Процедурата не притесни и вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ. Вчера Манолов все пак призна, че е бил изненадан от експресното включване на точката в дневния ред.

На фона на тези уверения проверка в сайта на НОИ показва, че от 9 май 2012 г. (първата дата, за която има публикувано решение на надзора) до тази седмица надзорният орган се е произнасял по подобни искания за разсрочване на осигурителни задължения едва 7 пъти. "Въгледобив Бобов дол" е единствената фирма, получила положителен отговор. По останалите 6 искания надзорният съвет на НОИ е отказал да даде зелена светлина. Сред дружествата с отхвърлени искания са затворената след много протести многопрофилна болница в Оряхово и държавната фирма "Булгаргеомин". На въпрос на "Сега" от какво зависи дали решението да е положително от НОИ обясниха, че се преценяват всички документи, събрани от Националната агенция по приходите НАП/, по предложения оздравителен план на дружествата.

"Сега" научи, че "Въгледобив Бобов дол" дължи и 44 млн. лв. за данъци, които също са включени в оздравителния план за разсрочване на задълженията. От НАП потвърдиха тази информация, като уточниха, че при разсрочването на задълженията няма да се допусне те да бъдат намалени, каквато законова възможност съществува. Данъчните дадоха и още подробности по оздравителния план - публичните вземания ще бъдат удовлетворени на 100%, като изплащането им ще започне в 7-месечен срок от одобряването на плана на 180 равни месечни вноски. Това на практика означава, че крайният срок за плащане на задълженията е 15 години след привеждането в действие на погасителния план. От отговора на НАП става ясно, че изготвеният бизнес план за развитие на дружеството покрива периода до 2028 г.

От НАП отбелязват, че върху "Въгледобив Бобов дол" е учреден залог в полза на Първа инвестиционна банка заради отпуснат през 2007 г. кредит в размер на 35.2 млн. евро и банката вече е поискала имуществото да бъде осребрено. Затова от НАП са преценили, че приемането на оздравителния план и разсрочването на задълженията е по-добро решение от евентуалното удовлетворяване на тези вземания в производство по несъстоятелност.

Окончателното решение дали разсрочването да бъде допуснато трябва да бъде взето от финансовия министър, който трябва да прецени дали правата на държавата са достатъчно добре гарантирани в оздравителния план.

Любопитни са и детайлите около движение на документите на "Въгледобив Бобов дол". Молбата за разсрочване и оздравителния план са постъпили във финансовото министерство на 13 януари. През февруари и март по искане на НАП документацията се е доокомплектовала и е препратена за становище на НОИ на 2 април 2014 г. Решението на надзора на НОИ бе взето на 27 май.

Любопитна подробност около процедурата по несъстоятелност на фирмата е късният момент на откриването й - едва през 2011 г., въпреки натрупаните сериозни дългове. Несъстоятелността е поискана от "Ес джи и кънсълтинг", управлявана от Боряна Гамизова, съпруга на анализатора Стефан Гамизов. Фирмата има признато от съда вземане по консултантски договор в размер на 2.469 млн. лв., а е претендирала безуспешно и за други 8.6 млн. лв.

Формално Ковачки няма нищо общо с мините и с техния концесионер. Бизнесменът, който бе съден, но оправдан за укриване на данъци, постепенно се оттегли от многобройните рудници, тецове и други бизнеси под негов контрол. Всички те са собственост на офшорки. Според данните в Търговския регистър "Въгледобив Бобов дол" ООД е собственост на офшорката "Болоня Инвестинг Лимитид" и на Никифор Вангелов, който е зет на Ковачки, негов дългогодишен делови партньор и учредител на неуспялата партия ЛИДЕР. Управител на "Въгледобив Бобов дол" е 32-годишният Красимир Чаврагански, също смятан за приближен на Ковачки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов