Избрани Новини

Поредна решителна стъпка на екипа „Камбитов” за узаконяване жилищата в „Освобождение”

С 32 гласа „за” благоевградските общински съветници дадоха съгласие да се издават актове за узаконяване от главния архитект на община Благоевград на незаконно изградените, пристроени или надстроени жилища и кооперации в ж.к „Освобождение” върху частна общинска собственост. Това ще става след сключване  на споразумения между кмета и съответната ЖСК за разсрочване на плащането на цената и допълнително усвоеното право на строеж в срок от три месеца и съгласно изискванията на ЗУТ.

Това е поредната решителна стъпка на екипа „Камбитов” за окончателно приключване на проблема с незаконно изградените жилища в квартала, който 4 кметски администрации в продължение на 20 години неглижират или не могат да решат. На днешното заседание на ОбС кметът Камбитов бе категоричен, че общинското ръководство ще направи всичко необходимо, за да помогне на жителите от кв „Освобождение”. „След 20 години гражданите, които живеят в квартала, почувстваха, че някой иска да им помогне”, заяви директор дирекция „Строителство” Антоанета Робева и допълни, че в момента общинската администрация и гражданите работят заедно в екип.

Преди седем месеца екипът „Камбитов” се зае енергично с разрешаването на проблема с незаконните кооперации в кв. „Освобождение”, в които живеят стотици благоевградчани. Съзнавайки, че в продължение на 20 г. тези хора живеят буквално на тръни, защото може да останат без покрив над главата си, общинското ръководство предприе решителни стъпки  да  ги освободи от това стресиращо бреме. На 13 септември бе сформирана комисия, която разгледа всички ЖСК в кв. „Освобождение” и започна активна работа по узаконяването на около 50 ЖСК. На 26 октомври бе проведена среща с гражданите от квартала, на която те бяха информирани какви са предприетите мерки. Тъй като цената за узаконяване е прекалено висока за благоевградчани - 159 лв. без ДДС за отстъпено право на строеж, общинските специалисти потърсиха други варианти за решаване на проблема.

След направени запитвания до три министерства, разговори с архитекти и проектанти и огледи на място се очертават три категории отклонения в строителството, към които се подхожда индивидуално. Първата група се отнася за строежи, включващи допълнителен етаж, който отговаря на изискванията за жилище по Наредба 7. В нея попадат около 5 до 7 сгради. Втората група касае строежи, които имат разширение в застроената част в рамките на няколко квадрата. Третото отклонение засяга партерната част, където се намират складове и гаражи, които в момента функционират като магазини, салони и други търговски обекти.

Според Антоанета Робева в отклонение от стандартите в кв. „Освобождение” са изградени 71 ЖСК. В продължение на 20 г. са узаконени 21 от тях, а само през последните 7 месеца екипът „Камбитов” е узаконил 16 ЖСК. Остават за узаконяване още 41, но Робева е категорична, че до крайния срок- 26 ноември, ще бъдат узаконени всички сгради. Тя апелира жителите на кв.„Освобождение” да поемат инициатива за подаване на документи и обеща пълна подкрепа от общинска администрация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов