Избрани Новини

Румен Петков : И в митниците ли, бе, Орешарски?

Животът

30-05-2014, 09:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

"В резултат на зависимостта ти имаме корупция, в резултат на която имаме ниска събираемост. От която ти като че ли си неразделна част. Поне на изпроводяк направи опит", казва Румен Петков в поредното си писмо до премиера. Да видим и останалата част:

Един от най-важните органи в държавата, който се грижи за приходите в хазната – Агенция „Митници“, е на автоматичен ход. След близо година управление на социалистите /поне формално/, което съвпада и с рокадите в митниците,  управленският състав на Агенцията не е окомплектован. И не само, че не е окомплектован, но и няма изгледи това да се случи.

Изредиха се две смени на директори, плюс няколко заместници. Оказа се, че началниците на митницата нямат право да работят с класифицирана информация, оказа се, че имената на някои от тях се свързват с тежки корупционни сюжети, оказа се, че за някои от лицата има „неблагоприятна информация”, оказа се, че част от тях нямат необходимата професионална подготовка и работата на ръководна позиция в митниците би била предизвикателство и за тях самите, но и за Агенцията.

Пита се - защо БСП продължава да слугува на ГЕРБ, при положение, че е в управлението на държавата. Бегъл и невъоръжен поглег отчита, че на много от позициите в Агенция „Митници”  – случайно, може би – стоят хора на ГЕРБ. Именно такъв е готвен за третата рокада на върха. Запознати твърдят, че е човек на Ваньо Танов - към днешна дата началник на митницата в Свищов - Кирил Йорданов.

За справка – в края на миналата година, през ноември, сегашният ръководещ митниците Павел Тонев пое управлението от Кирил Желев, изненадващо. Желев пък в първия месец на новата година бе повишен в длъжност заместник-министър на финансите.

Независимо от мандотоносителя, ти, Орешарски, беше успешен министър на финансите. А това предполага ти да познаваш НАП и Агенция „Митници”, в т.ч., като кадрово обезпечение и ресурс. Фактът, че не си способен да направиш промени в митниците, които да повишат събираемостта, промени, които да покажат политическа воля за борба с корупцията по високите етажи, които да покажат едно силно лице на България пред партньорите ни, но и пред престъпните елементи – фактът, че не си способен да направиш всичко това, ме кара да си мисля, че си твърде зависим от хора, които са заинтересовани от обратното. А то е контрабанда, в резултат на което имаме корупция, в резултат на която имаме ниска събираемост. От която ти като че ли си неразделна част. Поне на изпроводяк направи опит.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов