Избрани Новини

Най-новата пловдивска църква вече си има купол, цели 1200 килограма (СНИМКИ+ВИДЕО)

Мисия Пловдив

29-05-2014, 12:12

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ктиторът се зарича "Свети Николай" да бъде готова до края на годината

На 15,60 метра височина строителни работници издигнаха 1200-килограмовия купол върху камбанарията на най-новата пловдивска църква "Св. Николай".

Строежът се намира на бул. "Копривщица" и още отдалече прави впечатление с по-различния си стил. Черквата е оформена в руски стил с така наречената обемна шашка. Въпреки това "Св. Николай" няма да е руска църква, а традиционно българска, обясни техническият ръководител на обекта Владимир Талев.

Няма да е руски православен храм. Това си е наш, български православен храм, но архитектурата и стилът са идея на главния ктитор Кирил Василев. Той има отношения с Украйна и в град Николаев има подобен храм, но по-малък. Оттам е дошла идеята. Харесало му е съчетанието на цветовете – синьото с жълто, а и самият материал, който имитира злато. Материалът е с титаново покритие, разказва Талев.

Изпълнители на купола са семейство Андрей Тоцкий и Екатерина Тоцкая от Волгодонск. Той е дипломиран геолог и алпинист, а тя - дизайнер. От 15 години се занимават с външната метална украса на храмове и дават гаранция от 50 до 100 години на пловдивския купол.

Върху купола бе поставен кръст, който е с височина 1 метър и тежи 12 килограма. Кръстът е осветен от архимандрит Арсений, духовен надзорник на пловдивската епархия и се поставя с благословията на митрополит Николай.

Имотът за църквата е дарен от район "Западен", а реалното строителство е започнало на 6 август 2011 година. Очаква се до края на тази година църквата "Св. Николай" да бъде завършена.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов