Избрани Новини

200 безработни стават охранители в областта

Подписват договорите до средата на юни

До средата на месец се юни се очаква областният управител Живка Аладжова да подпише трудовите договори на 200 безработни в област Стара Загора, които ще бъдат назначени на длъжност „Пазач – сътрудник по опазване на обществения ред” в рамките на национална програма „Сигурност”. Това обяви на пресконференция днес главният секретар на Областна администрация Стара Загора Татяна Кирилова.

За местата имат право да кандидатстват физически и психически здрави лица, с минимум основно образование, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” по общини, които не са осъждани и срещу тях да няма образувано досъдебно производство. Програмата е на  Министерството на труда и социалната политика и ще се реализира в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи. На регионално ниво ще се осъществява съвместно между Областна администрация, ОДМВР и Дирекция „Бюро по труда” – Стара Загора.

Целта е чрез реализацията на програмата от една страна да се осигури работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга – да се подобри на сигурността и опазването на обществения ред в най-малките и отдалечени населени места в страната.

В страната през 2014 г. по програмата ще се разкрият 5 000 работни места.

Трудовите договори ще бъдат за 8 месеца при пълно работно време и трудово възнаграждение от 340 лева.

„Работодател по програмата е Областният управител на Стара Загора. При разпределяне на отпуснаните по програмата за областта 200 места сме си насочили вниманието към населени места с регистрирана висока безработица и райони с повишено ниво на битова престъпност”, каза Татяна Кирилова. Тя отбеляза, че според условията на програмата в населените места, на територията на които има полицейско управление или участък, т.е. градовете, няма да бъдат назначавани лица.

В областта пазачи ще има в 52 села. Те ще извършват предимно превантивна и сигнална функция и ще работят на две смени в светлата част на денонощието в тясно сътрудничество с полицейски инспектори по места.

След одобряването на окончателния списък с кандидатите, те ще преминат инструктаж и обучение, съобщи комисар Илиян Илиев, началник отдел „Охранителна полиция” към ОД МВР Стара Загора. Областна администрация Стара Загора ще осигури работно облекло за наетите лица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов