Избрани Новини

Спасител амфибия спасява до 20 бедстващи наведнъж (СНИМКИ)

Как ще изглежда войникът на бъдещето показват на "Хемус"

Всъдеход амбифия с името „Спасител” е идеалната машина, с която при наводнения или други бедствия и аварии могат да бъдат евакуирани до 20 души наведнъж. Автомобилът е специализиран и се използва от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР, като е произведен от български военен завод. Експонатът се намира на открита площ пред трета панаирна палата и е част от изложението за отбранителна техника „Хемус”, което бе открито днес сутринта.

До нея е изложена бойната бронирана колесна машина, която е проверена във военни мисии в чужбина. Използва се за разузнаване на бойното поле, при операции за увеличаване на сигурността и не зависи от климатичните условия. Може да бъде карана във всякакво време, включително и при полярни условия. Любопитен е разходът й на гориво при 100 километров черен път – 60 литра нафта, поглъща 6-цилиндровия дизелов двигател, с турбокомпресор. С пълен догоре резервоар бойната бронирана колесна машина може да измине 660 километра без зареждане. Оборудвана е със сдвоен МК19MOD3 с място за 96 готови 40 мм гранати и 14 затворени кутии за тях. Въоръжението й включва още: М48 12,7 мм HB с 200 патрона и 6 затворени кутии за тях; М36 дневен и нощен мерник, с пасивен бинокулярен електронно-оптичен нощен прибор за водача; 7 перископа с ръчно и автоматично хоризонтално насочване. Има балистична и противоминна защита, а покривът осигурява допълнителна защита от 60-мм мини. Има и система за оптико – електронно противодействие, която осигурява противодействие на ВТ оръжия с лазерно целеуказване и топлинни глави за самонасочване.

Отново пред трета панаирна палата е и напълно бронираният „Хамър”, който може да се движи километри наред и с 4 спукани гуми. Теренът е без значение, а ако има една или две спукани гуми, може да измине с 48 км в час 48 километра. При четири спукани гуми може да се движи с 32 км в час още 48 километра. С едно зареждане на резервоара Хамърът изминава 402 километра. Има балистична и противоминна защита.

На „Хемус” може да бъде видян и войникът на бъдещето. Макетът е с оборудване, което позволява пешакът да предава в реално време на командирите си какви са действията на бойното поле. Техниката позволява войникът да получава сигнал от наземна станция, летателен апарат или от спътник.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов