Избрани Новини

"Блестящ изгрев на луната" ще свири в Дома на културата

Мисия Пловдив

28-05-2014, 08:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Талантливата Едуа Амарила Задори, което означава "блестящ изгрев на луната" на унгарски, ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Барток в Дом на културата "Борис Христов" днес. Участието й е включено в програмата на заключителния концерт на XVIII. Австрийски музикални седмици в България. Ще бъдат изпълнени и увертюра към операта "Вълшебният стрелец" от Вебер и Симфония № 6 ("Пасторална") от Бетовен. Оркестърът на Държавна опера - Пловдив ще бъде дирижиран от маестро Диан Чобанов.

Едуа Амарила Задори е завършила майсторски клас при един от най-големите цигулари на 20-и век - Йехуди Менухин. По-късно тя изпълнява серия от солови концерти в Златната зала на Музикферайн, Виена. През 2005 г. основава Клавирно трио "Унгария", което впечатлява публиката не само във Виенския Концертхаус, но също така и в Будапеща. Концерти по целия свят допринасят за международната кариера на цигуларката. Едуа Задори свири на цигулка, изработена от Джоузеф и Антонио Галиано, датираща от 1801 година.

Нова интерпретация на "Пасторалната" симфония е подготвил за меломаните музикалният директор на пловдивската опера Диан Чобанов. Трактовката е базирана на редки писма от самия Бетовен, който обяснява детайлно картините на ползотворен селски труд и внезапна лятна буря в програмното произведение.

XVIII. Австрийски музикални седмици в България са организирани от Австрийското посолство в София и Виенски клуб. Както и предишната година, фестивалът се провежда под почетния патронаж на г-жа Mаргарита Попова, Вицепрезидент на Република България.

Билети за заключителния концерт се продават на касата на операта в Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)