Избрани Новини

Започва кино пътешествие със София филм фест в Благоевград

София филм фест гостува за първи път в Благоевград по покана на общинското ръководство

Tова е поредна стъпка към съвместната кандидатура за Европейска столица на културата  заедно със София и Югозападен регион. Третото издание на  филмовия фестивал София филм фест започва днес от 18:30 часа с филма „Гранд хотел Бъдапеща” и ще завърши на първи юни 2014 г. Прожекциите ще бъдат в кино Синемакс. В рамките на фестивала жители и гости на града ще имат възможността да се насладят на 14 заглавия, 13 от които са европейски продукции, а една - „Великият майстор“, е азиатска. Филмът е съвместна продукция на Хонг Конг и Китай и е номиниран  за Оскар в категория за най-добър оператор и костюми, а изпълнителката на главната роля Джан Дзъи е отличена с награда „Азия Пасифик“. В София филм фест ще видим заглавия, отличени с престижни награди, някой от които са съвместни продукции на Европа и САЩ. Такива са „Гранд хотел Будапеща“, както и номинираният за Златен глобус в категория за най – добра филмова музика „Крадецът на книги“. На филм феста ще присъства и „Кутия за храна“ - продукция на Индия, Франция и Германия, който е отличен с награда „Рейкявик“ на исландската църква и специална грамота. За почитателите на руското кино фестивалът ще поднесе филма, вдъхновен от бестселъра на Алексей Иванов „X&K“, а в главната роля ще видим най – голямата руска звезда в момента Константин Хабенски.

Австрия гостува с продукцията „Шърли: Представа за реалност“, представяйки 13 от най-добре познатите картини на Едуард Хопър.

В програмата е включен и 3D проектът „Катедрали на културата“. Българското заглавие на фестивала ще бъде „Последните черноморски пирати“. Филмът е по сценарий на Ваня Райнова под режисурата на Светослав Стоянов. Лентата е отличена с една българска и три международни награди в различни категории. У нас „Последните черноморски пирати“ грабва Наградата на публиката на София филм фест 2013г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов