Избрани Новини

Масово нашествие на марокански скакалци, изядоха ниви в Кърджали и Хасково

Животът

25-05-2014, 15:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Масово нашествие на марокански скакалци създава ядове на земеделците и местните власти в Кърджалийско и Хасковско. Напастта причинява сериозни вреди на земеделската продукция, ливадите и пасищата, пише trud.bg.

Според различни оценки мароканските скакалци вече са опоскали между 10 хил. и 50 хил. декара в двете области. На територията на Хасковска област ситуацията е малко по-лека. Общо засегнатите общини са девет - Кърджали, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Кирково, Ардино, Джебел, Ивайловград и Маджарово.

Селските кметове в засегнатите общини са закупили препарати и пръскачки, които вече са раздали на хората. Поради голямата численост на насекомите обаче трябва да се пръска по въздух, а общините нямат предвидени средства за това.

Областната управа в Кърджали преди дни е поискала помощ от държавата, включително активиране на селскостопанската авиация. На 21 май земеделският министър Димитър Греков е издал заповед за обявяване на “каламитет” - ситуация, при която скакалците на 1 кв. м са неизброими. Очаква се пръскането да започне в понеделник. Заради бързото разпространение на вредителите обаче има риск проблемът да се пренесе и в други области, като според най-песимистичния сценарий ще бъде засегната житната реколта в Сливен и Бургас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов