Избрани Новини

Как се гласува с интегрална бюлетина с преференции

Могат да се използват знаците Х или V за отбелязване на вота

За пръв път на тези избори ще се гласува с интегрална бюлетина с преференции, без да са изписани имената на кандидатите в партийните листи.

Прагът за валидност на преференциите, за разлика от предишните избори за членове на ЕП, е нисък – 5% (за сравнение този праг беше 15% през 2007 и 10% през 2009). Така например, ако за партията (коалицията) са гласували 180 000 избиратели, за валидност на преференциите на даден кандидат е необходимо техният брой да бъде не по-малък от 180 000*0,05 = 9 000.

Когато гласува за партия или коалиция, избирателят ще има възможност да маркира два вота – единият за партията или коалицията, която иска да види в Европейския парламент, а другият (по желание) – за онзи кандидат в партийната листа, който иска да види евродепутат. Вотът за партия, коалиция или независим кандидат трябва да се маркира със знаците Х или V в съответното квадратче в лявата част на бюлетината.

Квадратчетата са толкова на брой, колкото са регистрираните партии, коалиции и независими кандидати. В дясната част на бюлетината има 17 кръгчетата. Толкова са представителите ни в Европейския парламент, толкова най-много са и кандидатите в листата на всяка партия или коалиция. В кръгчетата, също със знак X или V, избирателят ще може да посочи преференция за желания кандидат в листата. В предишния вариант на бюлетината, приет на 5 март 2014, и партията (коалицията), и преференцията се маркираха в квадратчета.

На практика новостите тук са три. Първо, ще могат да се използват знаците Х или V за отбелязване на вота, вместо само Х, както беше според стария Изборен кодекс. Второ, имената на кандидатите от партийните листи няма да бъдат изписани на бюлетината, а на специално място в помещението за гласуване. И трето, номерът на партията ще бъде записан в квадратче, а този на преференцията – в кръгче. Важно е също да се знае, че водачът на листата няма да бъде автоматично избран. Така че, ако желаете именно той да стане евродепутат, трябва да го подкрепите с посочване на преференция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов