Избрани Новини

Лекарят Атанас Скатов изкачи Еверест без кислородна маска

Сливенецът е 13-тият българин и първият веган, стъпил на най-високия връх на Земята

Скатов е изкачил най-високият връх в света (8848 м н.в.) в 6 часа непалско време, тръгвайки в полунощ от лагер 3 на височина 8300 м, съобщи току-що екстремният портал Вертикален свят. Д-р Атанас Скатов стана първият веган изкачил Еверест без кислородна маска и първият човек, покорил върха през този сезон! Той е 13-тият българин стъпил на върха. 

Новината бе съобщена на официалния блог на любителя планинар. Ето какво гласи: 

„24 май — В 6.00 непалско време Атанас Скатов стъпва на покрива на света!!! 

Наско тръгва от лагер 3 (8300 м) в полунощ и в 8,15 местно китайско време успява да изкачи върха пръв за сезон 2014! 

Очакваме разказа за това невероятно преживяване, за изпитанията и трудностите по пътя към мечтата от Наско като се върне в България!" 



Невероятният успех се случва 30 години след като за първи път българин стъпи на покрива на света и при това на изключително специална за всеки българин дата - 24 май. 

„Целта ми е да демонстрирам на повече хора, че има и друг начин на живот освен най-разпространения. Че след като човек, който никога не е спортувал преди, може да се справи с едни от най-големите натоварвания - височинния алпинизъм, значи и без животински продукти се живее пълноценно. Мечтите нямат цена и всеки, който успее да ги изпълнява, се чувства окрилен. Едва тогава може да е истински полезен на останалите", каза още Атанас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов