Избрани Новини

ДАНС се активизира в Петрич!Иззеха оръжия, взривни вещества и боеприпаси

Голямо количество оръжия, взривни вещества и боеприпаси са иззети при операция на ДАНС в Петрич, съобщиха от пресцентъра

На територията на област Благоевград, служители на ДАНС са провели специализирана операция за ограничаване притежанието на незаконно оръжие от криминално проявени лица, като част от предприетите мерки за обща превенция за намаляване на риска от тежки престъпления, свързани с публичното уреждане на конфликти между престъпни структури с използване на самоделни взривни устройства (СВУ), оръжия и насилие.
В хода на извършените действия по разследване, е претърсено жилище в гр. Петрич, обитавано от криминално проявено лице. В жилището са намерени големи количества незаконни взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и наркотични вещества.
Иззети са различни видове експлозиви и средства за взривяване, достатъчни за изработване на множество СВУ: 5 кг взривни вещества; учебна граната, преработена в бойна; 8 метра огнепроводен и детониращ шнур; 18 детонатора с прикрепен огнепроводен шнур към някои от тях; електрически взриватели и други компоненти, необходими за изработване на СВУ.
При претърсването са иззети и множество различни видове огнестрелни оръжия (характерни за използване при извършване на тежки престъпления), част от които са със заличени номера: десантен автомат „Калашников”, 7.62 мм с 3 пълнителя; 2 нарезни карабини със заглушители, една от които със скъсена цев и отрязан приклад; 5 пистолета; 5 револвера; 8 газови пистолета и револвери, повечето от които с видоизменена конструкция; ловна гладкоцевна пушка; около 1000 боеприпаса от различни калибри, включително и за иззетите оръжия; оптика; заглушител; множество основни части и компоненти за различни видове огнестрелни оръжия - цеви, затворни блокове и др.
От жилището са иззети и около 2,5 кг канабис.
В хода на проведената операция криминално проявено лице, обитаващо жилището, е задържано за срок от 72 часа. Повдигнати са му 3 обвинения. Лицето е осъждано 2 пъти ефективно за незаконно притежание на оръжие и взривни вещества и има 2 присъди за притежание на наркотични вещества. Съпричастно е и към множество извършени престъпни деяния, свързани с причиняване на тежки и средни телесни повреди.
По случая се води досъдебно производство, което се наблюдава от Районна прокуратура-Петрич.
Специализираната операция е проведена в резултат на предприетите целенасочени усилия от органите на ДАНС за ограничаване достъпността до огнестрелни оръжия за престъпни цели, представляваща пряка заплаха за националната сигурност и влияеща на възприятията на обществото за престъпността и собствената безопасност, особено в случаите, макар и редки, когато жертви са невинни хора, които нямат връзка с осъществяваните престъпления.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов