Избрани Новини

Семейството на един от починалите в мина "Ораново" осъди фирмата на 250 000 лева

Съпругата и двете деца на починал миньор от фаталния рудник "Ораново" край Симитли осъдиха фирмата на 250 хил. лв

На 16 юли м.г. при свличане на земна маса под земята бяха затрупани четирима работници. Първите двама бяха намерени часове по-късно, а останалите бяха търсени близо 20 дни.

През това време - на 1 август в рудника почина техният колега Асен Грънчаров. Тогава бил на смяна като електромеханошлосер и трябвало да монтира под земята машина за вкарване на въздух за спасителните екипи, които търсели затрупаните. Докато вървял към мястото, внезапно му прилошало, свлякъл се на земята и починал. Според съдебно-медицинската експертиза, Грънчаров е починал от остър инфаркт на миокарда, причинен от "есктремно претоварване, произтичащо от спешната обстановка, довела до силно нервно-психическо напрежение и претоварване на сърдечно-съдовата система", пише „24 часа”.

Смъртта е определена като трудова злополука, а от задължителната застраховка на миньорите, съпругата му, синът и дъщерята му са получили общо 47 500 лв. Тримата наследници обаче са внесли иск в съда срещу мината да получат общо 280 хил. лв. за причинени неимуществени щети, болки и страдания, като от тази сума се извади взетата вече застраховка.

В хода на делото са разпитани близки на починалия, които са обяснили, че в дните на издирване на затрупаните му колеги, той бил преуморен, притеснен и буквално на ръба на силите си. Те го съветвали да си вземе болничен. "Доста колеги са в болнични, ако и аз изляза, кой ще намери телата", казвал им Грънчаров. Според жена му, в дните на издирването, той е работел при изключително физическо натоварване, на извънреден график и без спазване на часовете за почивка. Подложен бил на психическо напрежение, заради случилото се с колегите му. Виждал техните роднини денонощно да стоят в рудника и да плачат в очакване да намерят телата. За тези 17 денонощия той не се е хранел нормално, нито почивал, от натрупаното физическото претоварване и безсъние рухнал психически.

Никога не е боледувал, не е пиел лекарства, обяснили още най-близките му.

Мината е оспорила в съда размера на обезщетението. Представила е карта за профилактичен медицински преглед, направен месец по-рано. Тогава лекарите са дали заключение за диспансеризация на работника и той е насочен за консултация към кардиолог. "С оглед здравословното му състояние, е налице допринасяне за настъпване на смъртта, което е могло да се случи по всяко време и извън работното място", твърдят от мината.

Според магистратите обаче, това, че Грънчаров е насочен за консултация с кардиолог, не означава категорично, че е бил болен.

Магистратите от районния съд в Благоевград уважиха молбата на вдовицата и двете деца на починалия. Осъдиха фирмата концесионер на рудника "Пирин Ораново" да им плати общо около 234 хил. лв., 15 600 лв. разноски за адвокати и 9000 лв. държавна такса. 

Решението на първоинстанционния съд не е окончателно и мината ще обжалва размера на обезщетението пред окръжните магистрати.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)