Избрани Новини

Ат.Камбитов за плувния комплекс в кв."Еленово":Държавата тотално абдикира от своите задължения!

-Г-н Камбитов, един от сериозните ангажименти на община Благоевград към децата на областния център е изграждането на плувния комплекс в кв. „Еленово” в двора на Осмо СОУ „Арсени Костенцев”. Вие изпратихте уведомително писмо до Министерството на образованието и науката с инвестиционните намерения на общината, нека уточним, че общината инвестира собствени средства около 1 200 000 лв. Какво е развитието към момента и кое Ви изненада като реакция на министерството?

- Става въпрос за писмо, с което искахме предварително съгласие от Министерството на образованието и науката, просто трябваше да уточним някои факти по подготовката на документацията и придвижването на проекта. Какво ме изненада?

Изненада ме отказът без абсолютно никакви мотиви, по-точно несъстоятелността на мотивите. Цитирам част от становището: „Министерството на образованието отказва ДОПУСКАНЕ на устройствена процедура…” и т.н. Тези хора не са наясно, че единственият, който допуска, е кметът. Те може да не са съгласни, но това не е най-важното. От тук насетне се коментират параметри и неща, които също не са прочетени и не са си направили труда да погледнат. Във въпроса си вие анонсирахте, че общината има ангажимент към децата. Да, общината има ангажимент и се стреми да го изпълни, но за съжаление държавата тотално абдикира от задълженията си. Това е поредната политическа наказателна акция – категоричен съм. За гражданите на Благоевград трябва да стане ясно едно. Това становище по никакъв начин не спира изпълнението на проекта. Плувният басейн в Осмо СОУ ще стане готов на 24 май 2015 г не заради , а въпреки Държавата и политиката на това правителство, защото докато те си играят на политици, ние говорим за 300 деца, които всеки ден влизат в сегашния закрит плувен басейн, а вие знаете какво е състоянието му. С тази позиция на МОН още един път се видя кой къде е.

- Вие като собственици на училището, на терена, като инвеститор….

- Училището е общинско, теренът е общински, средствата са общински. Това съгласие се изисква по чл. 134, ал. 7 от ЗУТ, който казва, че се търси предварително съгласие. Ние просто ги информираме и търсим от тях доброто желание. И вместо да кажат: „Да, и ние ще помогнем“ и да подкрепят, те вървят към отказ. Днес видяхте в една от регионалните медии политическата акция под заглавие „Екипът „Камбитов“ фал за плувния басейн“. Повече от очевидно е, че става дума за политическа акция, но е зашита с бели конци. Ще бъда остър, но някои хора са много неграмотни. Да си бяха направили труда да проверят за какво става въпрос, за да им стане ясно, че по никакъв начин не могат да спрат проекта. Жалко е обаче, когато Държавата и Министерството на образованието се намесват по този начин и се използват за определени политически амбиции с цел предстоящите евроизбори. Категорично не е това начинът! Хората трябва да разберат. Ако сме нормално общество, ако сме нормален град, тези хора на 25 май не трябва да получат в Благоевград нито един глас. Не дадоха никакви средства по инвестиционната програма без никакви мотиви, спряха прехвърлянето на казармите без никакви мотиви, спряха прехвърлянето на Механотехникума, където трябваше да изградим детска градина за кв. „Освобождение“ без никакви мотиви. Тук ми излизат с някакъв отказ, който да се води политическа акция. Това е повече от срамно и го прави държавата.

- Наистина ли смятате, че става дума за политическа акция?

- Абсолютно! Погледнете въпросната публикация. Няма резон в това становище на МОН….

- Твърдите, че има наказателна акция срещу Благоевград заради вашата политическа принадлежност към ГЕРБ?

- Аз говоря винаги с цифри. Площта на имота е 21 923 кв.м , отделяме 10 251 кв.м за спортния басейн, остават за децата 11 672 кв. м и училището. Нормативът е 8 кв. м на ученик/ с капацитет над 16 класни, 12 кв. м на ученик до 16 класни. В училището в момента учат 600 ученика и необходимата площ е около 7 200 кв. м, а ние имаме 11 700. А ето един от мотивите, споменат най-накрая: Не е целесъобразно да има спортeн комплекс. Кое е целесъобразно, питам аз господата от Министерството на образованието. Да изградим басейн с размери 50 на 25, с 2 футболни игрища, с два тенис корта – и това не било целесъобразно за министерството. Да ми кажат какво да направим – може би дискотека или бар за пушене?

- Този спортен комплекс нали също е за децата? Нали е площ, която е част от училището и от дейностите на училището?

- Малко по- емоционално отговарям, но съм втрещен от подобна позиция. Изрично заявявам, че този басейн обслужва всички училища, децата ще използват безплатно този басейн. Общината поема финансовия ангажимент.

- Очаквате ли реакцията на благоевградската общественост?

- Очаквам я. Не искам да влизам в излишно политизиране. Очаквам позицията на гражданите на 25 май да им покажат, защото това е вот на доверие. Пак казвам, ако сме нормално гражданско общество, не може по този начин държавата да се изправя срещу една община, само защото кметът е от друга политическа сила, от ГЕРБ. Погледнете стенограмите на ОбС, когато приемахме решението.Тук също е един от мотивите. Ние търсим съгласие. Имаме и решение на ОбС. Когато групата на БСП гласуваха против, знаете ли кой беше един от мотивите? Никога не съм го казвал. Господин Балабанов, или който беше, изказването бе в следния дух: 2014 г. кметът ще започне да строи плувен басейн, 2015 ще го открие, а 2015 е изборна година. Значи в главата на тези хора само избори се въртят,за тях това е най- важно, не градът. Те не гледат нещо дасе случва, градът да върви напред, а просто партийната политика е над всичко. Някаква партийна политика от 70-те години, от времето на Студената война. Не разбирам това нещо.

- Г-н Камбитов, ще отговорите ли на Министерството на образованието, след като оборихте достоверността на техните аргументи?

- Няма да отговарям въобще на Министерството на образованието, защото от тях не зависи нищо. Това беше уважение към институцията, така да го приемат. Видяхме доколко мислят държавнически. От тук нататък отговарям по следния начин: Следващата седмица одобряваме идейният проект за два месеца провеждаме процедурата, и на 15-ти септември – първата копка,а на 24 май 2015 година, на Празника на града децата в басейна – Това е нашият отговор!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов