Избрани Новини

Орешарски, той ще те охранява и теб

Румен Петков – Ден 31

Една от основните атаки срещу кабинета на Борисов беше полицейското насилие. Лично аз съм атакувал и вътрешния министър Цветанов, и министър-председателя Борисов, и кабинета като цяло, за цяла поредица случаи на полицейско насилие, за които България без съмнение ще плаща, защото тези хора ще осъдят страната ни.

Кои са основните фигури, които формират и реализират политиките на полицейското насилие?

Това е вътрешният министър тогава Цветан Цветанов и директорът на „Национална полиция”. Директор на „Национална полиция” тогава беше Ангел Антонов, който сега министър-председателят предлага за шеф на НСО. Какви може да са мотивите, след като и БСП, и ДПС атакуваха вътрешния министър системно, искаха се вотове на недоверие, правеха се анализи за това полицейско насилие с поредица конкретни примери – пребито семействоо в Кърджали, отнесъл го по погрешка български културтрегер и още редица случаи.

Какви могат да бъдат основанията?

Или това правителство ще разчита на фактор в НСО за налагане и реализиране на политиките на полицейското насилие, или този човек е обслужвал други интереси.
Вече стана ясно от едно интервю на г-н Пеевски, че в кабинета на г-н Цветанов той, Цветанов и главният прокурор са обслужвали кадровата политика в Главна прокуратура. Да не би пък г-н Пеевски да е обсъждал в нечий кабинет кадровата политика в НСО? И дали този човек не е събирал информация за български политици по нерегламентиран начин? Ако министър-председателят не знае, да пита. Но това решение окончателно ще разстрои Националната служба за охрана, това ще доведе до много тежки последствия в нея и всички, които са обект на охрана от страна на НСО, трябва да си дават сметка за какъв тип „обслужване” ще става дума в близко бъдеще. Стремежът за тотален контрол от страна на един, двама или трима човека върху държавата и специално върху институциите й за сигурност впечатлява, но още повече впечатлява слугинажният подход, с който министър-председателят отреагира на този стремеж.

Дотам ли си я докарал, бе човек?

Впрочем, струва си да отбележим, че БСП се бореше с монопола върху печатните издания и с тяхната слугинажност допреди една година. Днес парламентарната й група приема този факт някак отрадно. Със същия ентусиазъм се борихме и с полицейското насилие. Много ми е интересно как парламентарната група, в която има редица депутати, които бяха фронтмени на борбата с полицейското насилие, ще приемат това решение. Предполагам – със същият зоологически ентусиазъм.

От Варна дойде и друга фрапантна новина – че за първото тримесечие правителството е похарчило 500 млн. повече от предвидените. Кога ще чакаме актуализацията на бюджета, кой ги открадна и как си ги разпредели? Не че очаквам отговор от инструмента Орешарски, но обществото трябва да си задава тези въпроси вече на глас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов