Златният борец от Дупница Кирил Марков получи икона на Св.Иван Рилски от кмета

Икона на Св.Иван Рилски получи от кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев единственият български борец, спечелил златен медал на приключилото в уикенда първенство на Стария континент в Самоков. “Закрилникът на Дупница нека те пази винаги”, обърна се към него Чимев.

Кирил Милов завоюва златото в категория до 85 килограма, като на финала победи руснака Марк Бемалиан. Освен него в кабинета на Чимев гостуваха и Владимир Стойчев и Валентин Георгиев, които също бяха част от трикольорите. Те разказаха за надпреварата и споделиха задоволството си от голямата подкрепа на публиката.

“Беше много тежък двубой. Поведох го с 2:0 точки, накрая той тръгна да ме атакува, възползвах се от това и го затиснах. Бях последна категория и до тогава, не се бе чувал българския химн. Бях се настроил да спечеля златния медал и се радвам, че успях, а с това и в залата да прозвучи “Горда Стара планина”, коментира Милов.

“Благодаря на моя първи треньор в Дупница Виктор Бонев, който ме привлече в този спорт и даде първите уроци. Борбата се е превърнала вече в начин на живот. Касае се за много труд, изнурителни тренировки, режим и работа. В Дупница винаги са се раждали таланти и дано нашият пример го последват и други момчета”, допълни Милов, който от 5 години тренира в школата на “Левски”, а от миналата е в националния отбор. Негов кумир е Александър Томов. Освен злато българинът си осигури и участие на ІІ младежки олимпийски игри в Нянджинг (Китай) през август.

“Малко не ми достигна да се класирам за финала, но тепърва ми предстоят подобни състезания и ще се реванширам”, допълни Владимир Стойчев, който пък донесе бронзов медал на България в категория до 76 кг. Освен тях при Чимев гостува и третият дупнишки представител в националния отбор Валентин Георгиев, който не успя да се пребори за медал.

“Това говори красноречиво за дупнишката школа”, отбеляза Стойчев. “Аз ви благодаря от името на нашите съграждани за това, което сте постигнали с много труд и лишения. Това е гордост за Дупница, а и сте пример за вашите връстници и по-малките деца, които сега навлизат в спорта. Пожелавам ви от тук насетне, да носите медали за нашия град и страната ни от състезанията за мъже. Убеден съм в това и вярвам, че един ден отново ще бъдете тук с медал от Олимпиада или Световно първенство”, обърна се към тях Чимев.

От няколко години Стойчев и Георгиев се състезават от името на клуба по борба в Самоков. “Аз посвещавам титлата си на родния ми град Дупница и обещавам още няколко такива да донеса. Винаги сме се гордяли с родния си град”, заключи Милов.

Той и Георгиев подариха на Чимев триката, с които спечелиха медалите от това първенство, като същото направи и Георгиев. “Благодаря ви момчета за това. Те ще бъдат изложени в музея на спорта на Дупница, който предстои да направим”, обеща Чимев, който връчи почетни плакети на Стойчев и Георгиев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен