Избрани Новини

Президентът Росен Плевнелиев връчи Награда „Стоян Камбарев” на театрално сдружение „Реплика”

Банкерът Левон Хампарцумян даде специална награда на младата художничка Калина Мавродиева

Президентът Росен Плевнелиев връчи голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев” 2014 г. на театрално сдружение "Реплика" с режисьор Георг Жено.

"Вярвам, че днес когато държавният глава връчва голямата награда за полет в изкуството, единственото, за което той може да помечтае е неговият народ да полети на вашите криле – на крилете на младите, талантливите", каза  Президентът. " Стоян го няма, но Стоян е тук, той е навсякъде, където има хора, които вярват, че за да върви народа възроден, той трябва да бъде просветен. За да дадем път на таланта, трябва да си повярваме", заяви държавният глава в изключително искреното си обръщения към младите таланти на финала една много емоционална и стилна Церемония- концерт. Отличието се присъжда за оригинален поглед и за забележително постижение в изкуството.

Видимо развълнувани и изненадани от наградата /бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов  и сериозна парична премия от 3000 лева/ , младите актьори от „Реплика” благодариха за признанието и цялото прекрасно преживяване.  В началото на вечерта огнената Мартина Вачкова връчи номинацията им, като им пожела от сърце да спечелят Голямата награда и така се превърна в тяхна добра орисница.

Всеки един от номинираните млади творци получи и специална награда, а именно подкрепа, лобиране и развитие на техни бъдещи проекти. Това е и основната мисия на Фондацията за изкуство- да подкрепя идеите и да подпомага професионалната  им реализация  не само кампанийно, а и в бъдеще. Има смисъл да се занимаваш с изкуство, още повече ако има кой да те забележи и да ти даде криле да полетиш и Фондация „Стоян Камбарев” за пореден път доказа това.

Традиционно банкерът и главен изпълнителен директор на основния партньор на събитието УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, връчва Голямата специална награда. Този път, тя отиде при младата художничка Калина Мавродиева,  която ще реализара своя самостоятелна  изложба в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“ , както ще бъде издаден и луксозен двуезичен каталог към нея. Топ- журналистът Ники Кънчев и културологът и член на УС на Фондацията Кремена Димитрова, по-рано връчиха плакета и номинацията на Калина.

Друга специална награда отиде при пишещия човек Иван Димитров.   Писателят, драматург и поет ще участва в престижния фестивал “Europe Interplay”- най-сериозната платформа за млади драматурзи в Европа, който тази година ще се проведе в Брегенц, Австрия, на езерото Констанц от 7 до 12 юли. Наградата бе връчена от режисьорът и главен селекционер на фестивала за България - Петър Тодоров, в приятната компания на писателката и драматург Милена Фучеджиева.

Най-младата отличена тази година бе 17 год. виолистка Илина Илиева. Тя получи специалната си награда от певицата Миленита и маркетинг директора и верен партньор на Фондацията- Браян Търнър, а именно  да реализира свой концерт в красивото арт пространство на България Мол. Малко преди това, за да връчат номинацията на сцената я изненадаха жената- оркестър Юлия Христова и създателят на всеобщата просвета, мъжът- оркестър Камен Донев.

Хрито Ушев – номинираният млад и изключително талантлив актьор, като специална награда получи възможност да участва в следващите филмови продукции на БНТ. Неговото отличие връчиха представители на  основните медийни партньори на Наградата- Александар Гюзелева- Шани  / БНТ/ и програмният директор на Дарик радио Константин Вълков, който изрази своя най-искрен възторг от мисията и класата на събитието.

Изненадваща награда бе и организиране на тридневен летен уъркшоп в полите на Пирин  за голямата трупа на сдружение „Реплика”. Тя им бе предоставена от Алекс Евтимов - собственик и управител на луксозния хотел Bansko Royal Тowers , верен партньор на Наградите още от създаването им.

Oт тази година, Събитието е част от официалния културен календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019.

Церемонията протече под формата на спектакъл, в който много естетски едно в друго преливаха кино, музика и слово, обединени  от водещия и голям приятел на Фондацията за изкуство- Драгомир Симеонов. На стилнoто събитие  в София Лайв Клуб присъстваха много приятели и гости на Фондацията, сериозни обществени личности, популярни творци, журналисти, както и голяма част от номинираните и наградените през тези пет години.

В  концерта взеха участие поп- идолът Миро , който за поредна година подкрепя благородната кауза на Фондацията, гласът- вселена Янка Рупкина, любимецът на най-младите VenZy, горещият Алфредо Торес, номинираната виолистка Илина Илиева и едва 14 годишната певица Нели Солакова, заедно с танцуващите деца Шон и Джойс. Силно впечатление направи майсторското изпълнение на топ- танго пианиста на Европа- Мария Мартинова, един от най-успелите наши класически музиканти.

С много усмивки и малко тъга  всички си спомниха за гения на художника  и автор на статуетката Кольо Карамфилов с вълнуващия филм „Малка приказка за Кольо К.” , направен с много любов от най-близките му приятели Елин Рахнев и Деси Тенекеджиева- председател на УС на Фондацията и Продуцент на събитието/ Nova film/.

Уикенд- почивка в елитния хотел и партньор на Церемонията Перун Лодж в Банско, получиха всички  номинирани млади творци, както и  екзотична релаксираща процедура в Боуен център,София.

Изненадите за артистите не свършиха и те вече ще могат лесно да се свързват помежду си, благодарение на модерните телефони, подарък от   М-тел,  най-новият приятел на Фондацията за изкуство.

Много подаръци бяха осигурени и от едни от най-верните партньори на Фондацията- винарските изби „Етно” и „Братя Минкови”, както и от   автентичния италиански ресторант “EAT.IT “ в Парадайз център, шоколадовото изкушение “Merci”, Bridal Fashion и Девин.

Основни медийни партньори на събитието както винаги са  БНТ, Дарик радио, Dir.bg, списание HELLO! и HiLife.

А екипът на известния фотограф и оператор Васил Каркеланов се зае с ТВ реализацията на Церемонията, която ще бъде излъчена за първи път на 19-ти май от 23 ч в ефира на БНТ.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов