Избрани Новини

Награждават трима почетни граждани на Благоевград след извънредно заседание на ОбС

ОбС – Благоевград заседава извънредно днес. В дневния ред на заседанието са включени 5 точки. Общинските съветници ще разгледат три предложения от кмета д-р Атанас Камбитов за присъждане званието „Почетен гражданин” на трима видни благоевградчани. Това са Антон Георгиев Москов, Борислав Янков Владиков и Спиро Николов Дебърски.

Антон Москов навърши 90 години в началото на януари. Той е един от малкото останали живи ветерани от Втората световна война. През 1942 г. той се записва като доброволец в първата фаза на Втората световна война като взводен командир в състава на 11-ти артилерийски полк, а в заключителната фаза на войната участва в битката при Драва.

Антон Москов е електроинженер. Той създава първата в Благоевград проектантска група за изграждане на електрически мрежи, електропроводи и инсталации. Като директор на „Електроснабдяване” – Благоевград /1970 – 1974 г./ той е главен фактор за електрифициране на Благоевград и региона.

Освен професионалната му дейност, Антон Москов е сериозно ангажиран в множество общественополезни и патриотични дейности.

80-годишният поет Борислав Владиков също ще бъде удостоен с почетното звание. Освен познат с произведенията си, в които приоритетно се налага темата за родовите корени и историческата памет, той е дългогодишен преподавател по български език и литература и журналист. Той е един от създателите на Радио Благоевград, а от 1984 г. до 1991 г. е директор и художествен ръководител на ДТ „Никола Вапцаров”.

Борислав Владиков е носител на орден „Кирил и Методий” 1-ва и 2-ра степен.

По инициатива на Общински футболен клуб „Пирин” кметът Атанас Камбитов предлага със званието „Почетен гражданин на Благоевград” да бъде удостоен и заслужилият майстор на спорта и легендарен футболист на „Пирин” – Благоевград Спиро Дебърски. Той е роден през 1933 г. в Горна Джумая. Започва спортната си кариера във ФК „Пирин”. Впоследствие преминава във ФК „Локомотив” – София, с който става шампион на страната през 1964 г. В цялата си кариера има изиграни 276 мача и 82 гола в „А” група на българския шампионат. Спиро Дебърски има 24 мача и 8 гола за националния отбор на България. От 1969 г. е носител на званието „Заслужил майстор на спорта”.

В две точки от дневния ред съветниците ще разгледат предложения за кандидатстване с проекти по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, мярка 2 „Документиране на културната история” и мярка 3 „Достъпност на културното наследство за обществеността”. 

Началният час на заседанието е 9.30 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов