Избрани Новини

Медсестра вкъщи за старци и инвалиди

Мисия Варна

15-05-2014, 08:29

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Медсестрите ще извършват прости манипулации като поставяне на инжекции, превръзки, измерване на кръвното

Медицински сестри ще обслужват по домовете им възрастни хора над 65 г. и инвалиди. Те ще са част от екипа на общински интегрирани центрове за медико-социални грижи.

Създаването на центровете вече е одобрено от правителството с промени в закона за здравето, а парламентът трябва да го направи веднага след изборите.

Медсестрите ще извършват прости манипулации като поставяне на инжекции, превръзки, измерване на кръвното. Те ще поддържат и връзка с личните лекари на хората.

Центровете ще предлагат и домашни помощници и асистенти на възрастните и инвалидите. Те ще им помагат с чистене, пране, покупки и други, казаха експерти от социалното министерство.

Законът предвижда интегрирани центрове да създават както общините, така и частни фирми. За дейността си те ще получават от клиентите си такса, която ще се определя съответно от кмета или собственика.

Все още обаче не е сигурно за кои от дейностите ще плащат хората, за кои - общините и кои ще се поемат от държавата. Възможно било дори включването на здравно-осигурителната каса, която да заплаща част от медицинските услуги.

По-вероятно е обаче посещенията на медсестрите да са платени, но до размера на потребителската такса за посещение при лекар, която за пенсионерите е само 1 лв.

За създаването на новата услуга за възрастни и хора с увреждания са предвидени средства и от еврофондовете по новата Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов