Изграждат парк по брега на Благоевградска Бистрица, вдигат с „паяк” неправомерно паркираните коли

Започна изграждането на нов зелен оазис по поречието на река Благоевградска Бистрица. В момента се извършват изкопните работи на поливния водопровод. Парковата площ, която ще бъде оформена на брега на реката срещу кампуса на Американските общежития, е 16 декара. Районът е ограден с жълта лента, спирането на коли е забранено. Всеки спрял неправомерно автомобил ще бъде репатриран с паяк. От общинска администрация апелират към гражданите да не премахват ограничителните ленти, тъй като по този начин се затруднява работата на екипите.

Новият парк ще бъде чудесно място за майките с малки деца, както и за хората в неравностойно положение, за които ще бъде осигурен лесен достъп съгласно европейските директиви. Помислено е и за повече от 50 благоевградски скейтбордисти, които ще намерят тук нови спортни площадки за упражняване на екстремния спорт.

Новата паркова зона буди интерес с оригиналните си архитектурни решения и нововъведения. Тя е съобразена със съществуващата екосистема и климатични особености. Един от приоритетите пред проектантите и инженерите е осигуряването на рампа за трудно подвижни хора. Паркът ще разполага с три детски площадки и рампа за скейтборд и ролкови кънки. Предвидени са още мрежа от алеи, пейки, беседка за отдих и чешми.

Комплексът за отдих и развлечения е част от програмата на кметския екип „Камбитов” за повишаване качеството на живот в града и се реализира по проект „Зелена и достъпна градска среда в Благоевград”. Проектът, който предвижда изграждане и на други обекти, бе подготвен в изключително кратки срокове, а договорът подписан през 2013 година. Общата безвъзмездна договорна сума е 1 127 553,44 лв. Благоевград е един от 36-те градски агломерации в цялата страна, които са одобрени за финансиране по ОП „Регионално развитие”. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"