Избрани Новини

Медуза крие тайните на безсмъртието

Животът

09-05-2014, 09:05

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Мекотелото връща назад процеса на стареене, вместо да умре

Малката медуза Turritopsis dohrni е единственото познато на човека същество, което може да побеждава смъртта, пише онлайн изданието Motherboard, цитирано от "24 часа", чийто екип е посетил японски учен, изследващ животното.

В морето медузата е на практика безсмъртна, но в лаборатория, тя е много по-уязвима. Въпреки трудностите Шин Кубота от Университета на Киото е успял да отгледа и запази жива колония в лабораторни условия. Той сменя водата им, храни ги с малки скариди и дори пише караоки песни за тях.

“От всички животни в света само те са способни да връщат назад процеса на стареене, вместо да умрат”, казва Кубота. “Наистина не знаем каква е дължината на живота им. Те могат да живеят вечно”.

Когато малките медузи са наранени, те прекарват три дни, връщайки се към фазата на полип и след това отново израстват до възрастни животни. Кубота посоча, че медузата е примитивен организъм, но има повече обща генна информация с човека, отколкото насекомите и червеите, например.

Ученият се надява, че разбирането на биологичните механизми на безсмъртната медуза, може да помогне да се промени фиксираната дължина на човешкия живот. Други изследователи обаче не са така оптимистично настоени. Засега има твърде много мистерии, които трябва да бъдат разгадани и процесът зад безсмъртността е все още



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)