Избрани Новини

Внимание! Тази година ще има много кърлежи

"Тази година се предполага, че ще има много кърлежи. Тази година условията - сравнително топлата зима и многото мишки, са благоприятни. Очакваме, за съжаление, и други кръвосмучещи насекоми. Не трябва да се подценяват и комарите." Това заяви за „Здравей, България” проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пише novini.bg.
Той уточни, че още преди месеци директорите на РЗИ са предупредили и предписали на кметовете да започнат действия по пръскане срещу кърлежи. „Само че фирмите трябва наистина да извършват пръскане и то по д контрола на РЗИ, без да разреждат многократно разтворите, което е по-евтино и екологично, но неефикасно. Затова държавата трябва да си изпълнява контролната роля”, категоричен бе професорът. Д-р Кантарджиев предупреди да сме особено внимателни:
 „Колкото по-рано се свали кърлежът – толкова по-добре. Затова, майки, оглеждайте децата. Излизайте по-добре с дълги панталони и с чорапи. Най-добре да не се ходи сред тревните площи, особено в градовете. Най-големият риск е сред парковете в градовете, където има бездомни кучета. Сред природата е по-малко опасно.”
По думите на професора, кърлежът не се маха с въртене или с олио: „С пинцета се хваща кърлежът се под коремчето и се вдига нагоре, перпендикулярно на кожата. Ако остане хоботчето, се вади с чиста игла. Кърлеж не се гори с цигара, не се маже с олио, а само да се издърпва и след това мястото се дезинфекцира. Най-добре е кърлежът да се изгаря.”



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)