Избрани Новини

Македонският ансамбъл гостува и в Разлог

Посланикът на македонския фолклор ансамбъл „Танец” гостува на Разлог днес от 18:00 часа. Входът за концерта на ансамбъл „Танец”, който ще бъде представен в големия салон на читалището, е безплатен.

Гостуването на ансамбъла, определян като „Душата на Македония” и „Символ на македонската култура и изкуство вече шест десетилетия!” е част от културния календар на Община Разлог.

Националното сдружение за народни танци и песни ансамбъл "Танец" е официално създаден през май 1949 г.  с указ на тогавашното правителство.   Целта на създаването на ансамбъла представлява съществена необходимост за създаването на институция от този вид, която поддържа, подхранва и обогатява македонския фолкор.  

От изключителна важност се оказва създаването на ансамбъла, чието първо представяне извън границите на Македония (Югославия) се е случило 1950 г. в Англия на "Международния фестивал" в Уелс.

"Танец" е участвала в над 4500 концерта в страната и в света и е гледан от около 8 милиона зрители.

За успеха на "Танец" говорят многобройните получени награди и отличия като: "11 Октомври", "Климент Охридски", наградата от град Скопие "13 Танец ноември" и орден за заслуги определен лично от президента на Република Македония.  

Ансамбълът Танец е символ на македонския фолклор, традиции и култура вече шест десетилетия, културен посланик, който безкористно представя и споделя богатата македонска традиция в страната и по света.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов