Избрани Новини

Калфин: Имаме много объркана политика и не може да сме ценни с нея

Дунавската стратегия е една инициатива, в която България е един от инициаторите

Позициите на България могат да бъдат консолидирани в ЕП тогава, когато са изработени в България и когато българските институции и българските партии знаят ясно какво искат
Важното за ЕС би трябвало да бъде важно и за България - да има активна позиция по теми, по които тя е по-добра от другите. Това заяви водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин в ефира на радио К2. „Ние започнахме с това в началото на членството ни – Дунавската стратегия е една инициатива, в която България е един от инициаторите, Черноморската синергия е всъщност българско предложение, което беше внесено като българо-германско, Балканското сътрудничество и начинът, по който държавите на Балканите си сътрудничат е изцяло българско предложение. Ето с такива политики, които станаха след това европейски политики, България наистина имаше принос в първите години на членството ни, включително и с енергийната политика и преминаването през България на важни енергийни системи”, коментира Калфин.
Ивайло Калфин е категоричен, че предишното правителство на ГЕРБ тотално е неглижирало регионалната политика. „В последната година не виждам възраждане на този интерес и от сегашното правителство. Всъщност ние нямаме позиция, с която да заинтересуваме и да привлечем вниманието на ЕС и да кажат – ето това е важно, България е компетнтна, капацитет е и заедно с други страни да поискаме дадена наша позиция тя да стане европейска политика.
Позициите на България могат да бъдат консолидирани в ЕП тогава, когато са изработени в България и когато българските институции и българските партии знаят ясно какво искат, заяви Калфин. „Аз и досега, и в бъдеще ще се опитвам да работим заедно по теми, които са важни и ние ще сме ефективни, когато в българските институции има сгласие по ключовите национални въпроси, каза още евродепутатът.
Ивайло Калфин коментира липсата на последователност и логика в действията държавното ни управление и по отношение на външната политика. „България може да бъде важна за европейската политика, но не използваме дадените ни възможности по неясни причини. Както не са ясни причините и за абсурдната позиция в момента, която имаме по събията в Украйна и Русия – ние един външен проблем, безспорно важен за България, го превърнахме в един вътрешен проблем и започнахме поредното разделение на русофили и русофоби, което е абсурдно. Връх на всичко е изявлението на говорителя на Външното минстерство по отношение на посещението на председателя на Руската дума. „Не знам защо трябва да унижаваш председателя на който и да е парламент без никаква явна причина. Според мен ние имаме много объркана политика и не може да сме ценни с нея”, заяви Калфин. Той допълни, че единственото необходимо е България да знае какво иска.
Ивайло Калфин определи  позицията на България по отношение на Русия, на Европа, на САЩ и на региона, вкл. и на Турция, като изключително небалансирана и нестабилна. „Защо България няма позиция по конфликта в Украйна и по отношение на Русия, за разлика от много страни нямаме парламентарна позиция. Според мен българският парламент не може да поеме позиция  и това не е първото нещо, по което ние нямаме национална позиция. Отоворност  носят управляващите. Няма как да се търси отговорност от опозицията за национални позиции”, коментира евродепутатът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов