Избрани Новини

8 хил. места не достигат в детските градини и яслите

До 8 май родителите могат да правят корекции в регистрациите в електронната система за класиране и в желанията за детското заведение

8900 свободни места за детска градина и ясли ще бъдат обявени на първото класиране в София на 9 май. Половината от тях са за ясли, а останалите за първа градинска група. Още приблизително толкова малчугани обаче няма да могат да влязат в детско заведение от септември. Те са от последния бейби бум преди кризата.

Най-драматично бе през 2008 г., когато в градините не са стигали места за над 4500 деца. Оттогава обаче усилено се строят нови сгради и сега броят им е свален до 2000, обяснява в. „24 часа”.

При яслите обаче проблемът с липсата на места все още е сериозен - 6000 деца остават извън тях. Данните все пак сочат, че преди 5 г. недостигът е бил над 9000 места.

От 2006 г. досега общината е построила 57 нови сгради. От началото на годината пък са отворени 4 - в “Дружба 1”, “Нови Искър” и две в “Красно село”. В момента се изграждат още 15 детски градини, девет от които ще отворят врати до края на годината - в “Лозенец”, “Средец”, “Оборище”, “Витоша”, “Младост”, “Панчарево”, “Искър” и “Изгрев”, обясни зам.-кметът по инвестиции и строителство Ирина Савина.

Вече текат процедури за изграждането на още 6 нови градини, за които държавата отпусна 6 млн. лв. Обектите са преходни и ще бъдат готови догодина. Сумата обаче не покрива изцяло разходите и преди дни от общината са изпратили писмо до МС за отпускане на още 3,2 млн. лв. през 2015 г. за завършване на сградите. Те ще са в “Искър”, “Студентски”, “Триадица”, “Кремиковци” и кварталите “Бенковски” и “Сеславци”.

Освен тях догодина ще бъдат готови и новите детски градини в районите “Слатина”, “Овча купел”, “Надежда”, “Витоша” и “Младост”.

Всички сгради, които се строят, са за 42,9 млн. лв. В тях ще бъдат открити 100 нови групи, което означава още поне 2500 нови места.

Проблемът с местата е решен в крайградските райони, а в други има сериозно намаление на недостига, обясни шефът на общинската дирекция по образование Мария Минчева. “Преди няколко години “Красно село” например беше на първо място по липса на места, след като тази година открихме последните 2 нови сгради, проблемът вече е сведен до минимум.

Дори след няколко класирания за групите за 5-годишни местата още стоят свободни и няма кандидати”, каза Минчева.

До 8 май родителите могат да правят корекции в регистрациите в електронната система за класиране и в желанията за детското заведение, за което кандидатстват.

“Моля родителите да заявяват коректно предимствата, които декларират, защото всички данни се проверяват. В случай на невярна информация детето може да бъде елиминирано и ще отиде най-отзад в списъка на чакащите. На година имаме по 200 такива случая”, обясни Минчева.

След решение на съда отпаднаха допълнителните точки за класиране, които се даваха, ако родителите на детето или бабите и дядовците му работят в общинска детска градина.

Освен първото класиране до септември ще бъдат обявени още 3. Тогава ще стане ясно и колко са останали незаетите свободни места при 5-годишните. Те могат да бъдат запълнени от 4-годишни хлапета, стига родителите да декларират желание детето им да посещава група с по-големи. От тази възможност през миналата кампания за прием са се възползвали 200 деца. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов