Избрани Новини

Домът за деца с умствена изостаналост в Крушари ще бъде закрит до края на годината

Мисия Добрич

27-04-2014, 10:06

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Домът за деца и младежи с умствена изостаналост "Свети Николай Чудотворец" в село Крушари, който е сред най-големите в страната, до края на годината ще бъде закрит, съобщи кметът на общината Добри Стефанов.
При капацитет 108 места в социалната институция са останали 90 деца, които предстои да бъдат изведени. За всички има разпределение за настаняване в центрове от семеен тип или
защитени жилища в страната, поясни Димитрина Желева, директор на дирекция "Регионално развитие и хуманитарни дейности" в общината. По думите й деца от дома вече живеят в Търговище, Монтана, Червен бряг, Перник, където са и семействата им.
Завърши строителството на първото защитено жилище в Крушари, остава да бъде обзаведено, добави кметът. По думите му инвестицията в обекта достига 316 000 лева. В жилището ще бъдат настанени осем деца - повечето от социалния дом.
Общината обмисля в базата на детския дом, след като бъде закрит, да уреди два центъра за настаняване от семеен тип на възрастни с умствена изостаналост. В региона има хора над
35-годишна възраст с ментални проблеми, които също се нуждаят от грижи, поясниха от кметската управа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов