Избрани Новини

Внимание! Витамините са опасни!

Не си назначавайте сами мултивитамини и други добавки

Допълнителният прием на витамини е опасен за здравето, особено за жените след 50-годишна възраст, съобшава Би Би Си. Експертите са заподозрели от известно време, че добавките могат да бъдат само от полза, ако човек има дефицит на хранително вещество. В противен случай добавките може дори да навредят, показва проучване на Internal Medicine.
Мултивитамини, фолиева киселина, витамин В6, магнезий, цинк, мед и желязо при натрупване в организма могат да увеличат риска за здравето и живота ни, допълват от Би Би Си.
Изследователите смятат, че потребителите купуват добавки без каквито и да е доказателства, че те ще им осигурят някаква полза. Изследването им се позовава на 38 000 жени в САЩ, които са взели участие. Направените изводи доказват, че витамините трябва да се използват само, ако е налице силна медицинска причина за това, тъй като има потенциал да причинят вреда.
Въз основа на съществуващите доказателства, ние виждаме малко оправдание за широкото разпространение на хранителни добавки, казва д-р Джаако Мурсу от Университета на Източна Финландия. Подкрепят го и колегите му Кристиан Глуд и Горан Бжелакович, които заявавят: "Ние смятаме, че парадигмата "Колкото повече, толкова по-добре ", е грешна в случая."
Хелън Бонд от Британската диетична асоциация заявява, че на някои хора, като възрастните например, може да им се наложи да вземат някои добавки. Например, витамин D се препоръчва за хора над 65-годишна възраст. Според нея обаче, по принцип, хората трябва да бъдат в състояние да получават всички витамини и минерали, от които се нуждаят чрез здравословна и балансирана диета. Пред Би Би Си тя споделя, че някои вземат добавки като застрахователна полица, което тя смята за неправилно, тъй като точно те могат да ни навредят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов