Избрани Новини

Гигантски айсберг се отцепи, НАСА го следи

Животът

24-04-2014, 19:13

Снимка:

skynews.com

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

От агенцията започнали мониторинг на пътя му в океана

Айсберг, осем пъти по-голям от Манхатън е поставен под наблюдение от НАСА, след отделянето му в Антарктическия океан, съобщава Skynews. Парчето лед, познато като В31 е едно от най-големите на планетата с размери над 660 квадратни километра и дебелина повече от половин километър.

НАСА е наблюдавала ледника с големината на Чикаго през 2011 година, когато е забелязана пукнатината, чрез която се е отделил сега айсбергът. Опасенията са, че отделянето на подобни по размер ледници може да доведе до повишаване на морското равнище.

Айсбергът е излязъл в открития океан и по тази причина от НАСА са започнали проследяването му с цел осигуряване безопасност на корабоплаването в района. В31 в момента е далеч от основните морски пътища, но с наближаването на зимата в района  проследяването му ще става и все по-трудно.

"На айсберг с тези размери може да му отнеме година или повече да се разтопи", заявява Робърт Марш, учен от Университета в Саутхамптън.

Учени се опитват да прогнозират теченията в района, за да си обяснят вероятното движение на ледника. Проблем обаче бил фактът, че имало периоди без никакво движение, примесени с бързи потоци.

Най-големият айсберг, регистриран някога, се нарича В15 и имал площ от 11 000 кв. км - колкото големината на Ямайка. Въпреки че той е преустановил съществуването си още през 2000 година, някои части от него все още плават около Антарктика.

Айсбергът преди да се отдели

Ноември 2013
 

Януари 2014

Март 2014



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов