Избрани Новини

Силви Вартан стиска палци на София за Европейска столица (снимки)

Световноизвестната българка стана почетен гражданин на столицата

Световноизвестната изпълнителка с български произход Силви Вартан стана почетен гражданин на София, информират от пресцентъра на Столична община. Отличието ù беше връчено от председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков, който благодари на Силви за цялата ù дейност и подкрепа на социални каузи в България.

В момента певицата е на посещение в родината си във връзка с предстоящия ù голям концерт в София. Днес тя се срещна със столичния кмет Йорданка Фандъкова в нейния кабинет. На срещата присъстваха още посланикът на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, зам.-кметът Тодор Чобанов и председателят на комисията по култура и образование към Столичния общински съвет Малина Едрева.

По време на разговорите кметът Фандъкова благодари на Силви Вартан за подкрепата, която оказва на страната ни, като популяризира България и за личната и ангажираност в каузата за развитието на културата в София. От своя страна Силви Вартан пожела успех на София в надпреварата за столица на културата и прояви интерес към новоразкритата археология на града.

По-късно изпълнителката беше специален гост и на Музея за история на София. Тя посети обновената сграда на Централната минерална баня, където предстои да бъде разположена постоянната експозиция на Музея. Сред вече реставрираните му експонати, които Силви успя да разгледа, са архиерейски трон от началото на XIX в., икона Богородичен пояс от XVIII в., икона на Св. Димитър от XVIII в., икони с двустранно изображение и др.

В знак на благодарност Музеят за история на София подари на Силви Вартан метална отливка на женска глава от III в., чийто оригинал е негова собственост. Освен това певицата стана първият почетен член на Клуба на приятелите на Музея, получавайки златна карта.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)