Избрани Новини

Украинците спестяват месото и зеленчуците за Великден, наблягат на яйцата

Животът

20-04-2014, 18:36

Снимка:

News.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По празниците потребителите ще увеличат разходите за яйца и козунаци

За Великденската трапеза украинците ще икономисват месо и зеленчуци, а ще наблегнат на яйцата.Това показва изследване на агенция AgriSurvey, цитирано от БГНЕС. Съгласно допитването само 32% от градските семейства ще похарчат над 500 гривни за празничната трапеза. И обратно, 67% са семействата, които не възнамеряват да дадат повече от 500 гривни за трапезата и ще икономисват главно за сметка на месото, рибата и зеленчуците. Миналата година градското украинско семейство е харчило средно от 500 до 1000 гривни за Великденската трапеза.

"Семейните разходи за месни продукти ще намалеят от 250 на 230 гривни. Като се отмете равнището на инфлация, тази разлика ще бъде почувствана от гражданите. Ако миналата година в Киев за 250 гривни можеха да се купят 4 килограма телешко месо, тази година за 230 гривни може да се купят само 2,7 килограма от този продукт", отбеляза координаторът на агенцията Анна Квит.

В същото време по празниците потребителите ще увеличат разходите за яйца и козунаци. Тази година едно средностатистическо семейство е готово да похарчи 40 гривни за яйца, което е с 15 гривни повече от миналата година. Освен това 53% от семейства предпочитат да купуват, вместо сами да си приготвят козунаци.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)