Избрани Новини

След постите - внимателно с месото!

Животът

20-04-2014, 13:47

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Добре е да знаете

Дори много да ви се хапва месо след 40 дни на пост, не се впускайте към прекомерната му консумация веднага след тях. Преходът към яденето на животински продукти трябва да става постепенно - поне в рамките на два-три дни.

Не трябва да се преминава веднага към консумация на голямо количество месо, препоръчително е да се направи и захранване. В началото е добре месото, което слагаме на масата да бъде от риба.

Може да се започне с половин или пък с цяло яйце или с не повече от 100 г месо дневно. Месните продукти са трудносмилаеми и много голям процент от енергията на човек се изразходва в тяхното преработване.

Затова хората, които постят се чувстват много добре и не трябва да се бърза при въвеждането на храната от животински произход в менюто, но в крайна сметка организмът сам ще си покаже кога сме прекалили - ако преядем, не след дълго ще почувстваме силни и остри болки в областта на слънчевия сплит и гърдите, предупреждават специалистите.

Те посочват и не съвсем здравословния навик да приготвяме ястия няколко дни преди самите празници. За много храни това не е подходящо от гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне.

Особено много трябва да се внимава с консумацията на гъби - те трябва да са култивирани. При най-малко подозрение за отравяне трябва да се търси лекарска помощ.

Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза.

Ако не сме постили, също не трябва да стресираме организма си с твърде много ядене, защото преяждането може да е много опасно за тялото ни.

Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия. Ядките, които присъстват почти на всяка празнична трапеза, особено шам-фъстък или обикновени фъстъци, също биха могли да доведат до остра чувствителност.

При употребата на спиртни напитки не се препоръчва прекаляване с количеството на спиртни напитки и смесването на различни видове алкохол, посочват още специалистите.

Източник puls.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов