Избрани Новини

Честват 70 години от откриването на Казанлъшката тракийска гробница

ИМ „Искра“ отваря врати за безплатни посещения в копието на гробницата

На 19 април 2014 г. се навършват 70 години от откриването на Казанлъшката тракийска гробница, намираща се в парк „Тюлбето“. По случай годишнината Исторически музей „Искра“ обявява на 19 април, събота, вход свободен в копието на Тракийската гробница за всички посетители, пожелали да разгледат уникалния паметник на културата. Работното време на обекта е от 9.00 часа до 17.30 часа.

Гробницата е открита под могилен насип от войници случайно на 19 април 1944 г. Те копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Могилата имала вид на естествен завършек на природно хълмистото възвишение.

Тя била висока 7 m, с диаметър на основата 40 m. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен

коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог и той потвърдил предположенията им. Така бил открит забележителен паметник, който сега е сред Стоте национални туристически обекта.

Тракийската гробница в Казанлък е зидана кръглокуполна  гробница, която е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство Севтополис. Датирана е в края на IV в. пр. Хр. - началото на III в. пр. Хр. и е на тракийския владетел Ройгос.

През 1946 г. гробницата е била вградена в специална защитна постройка, която през 1960 г. е преустроена. През 1961 г. е снабдена с климатична система, която да осигури необходимите условия за съхранение на стенописите. През 1966 г. ЮНЕСКО организира международна комисия с цел извършването на цялостна проверка на състоянието на стенописите. През 1979 г. е включена в Списъка на световното наследство на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство.

С цел съхраняване на стенописите достъпът до оригиналната Казанлъшката гробница е строго ограничен още тогава, а днес e забранен. Достъпна за посещения е изградената в близост гробница-копие, която е отворена през м. октомври 1974 г. Копието е проект на арх. Младен Панчев. Художниците, пресъздали стенописите, са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова, Слави Войков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов