Избрани Новини

Осем отбора от Югозапада "на изпит" за евроизборите

Осем отбора от училища на територията на областите Благоевград, Кюстендил и Перник премериха сили за участие в престижния конкурс-симулация „Евроскола” на Европейския парламент. Въпросите в състезанието бяха по текущи теми от национален и европейски интерес с акцент върху предстоящите избори за Европейски парламент през месец май. Представянето на отборите се оценяваше от жури, съставено от евродепутатите Мария Габриел и Димитър Стоянов, представители на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград и Кюстендил, представители на мрежата Европа директно и представител на Информационното бюро на Европейския парламент.

Какви са функциите и правомощията на Европейския парламент, каква е неговата структура, приликите и разликите между националните парламенти и Европейския парламент бяха част от темите, които развиха състезаващите се отбори. Учениците показаха добри познания по европейската тематика, допълвана и с допълнителни въпроси от журито.

В оспорваната надпревара бяха отличени четири отбора, които ще вземат участие в симулацията на Европейски парламент в Страсбург. По график от ноември до декември тази година, с отбори от другите европейски държави ще се представят Земеделската професионална гимназия в Сандански, СОУ „Кирил и Методий” в Сатоовча, Гимназията с преподаване на чужди езици в Перник и Техническата гимназия в Радомир.

Мария Габриел поздрави всички участващи отбори и ги насърчи да продължават да изучават европейските институции, защото младите хора са бъдещите европейски политици.

„Самото участие в конкурса, а не единствено наградата, ви прави победители. Трупайте знания, продължавайте със същия устрем да изучавате европейските теми и бъдете нашите посланици в Европа. Важно е да познавате институциите, за да отстоявате позициите на България. Бъдете по-уверени и продължавайте да работите екипно, както в това състезание”, заяви Мария Габриел.

От 2006 г. насам повече от 70 български училища и над 1200 български младежи са участвали в програмата "Евроскола" на Европейския парламент. Тя има за цел да насърчава най-младите европейци от всички държави-членки да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов