Избрани Новини

ГЕРБ поведе с почти 4% пред БСП

АБВ ще се окаже голямата изненада на евровота

Според данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп” през последната година няма промяна в подреждането на първите две партии, според размера на електоратите им. Представителното изследване показва, че ГЕРБ води с 22.5 % пред БСП, която събира 18.9% подкрепа.

Проучването е проведено в периода 4-10 април 2014 г. сред 1250 пълнолетни български граждани по домовете им в 125 гнезда и 86 населени места.
ДПС събира 6 % подкрепа, „България без цензура", Реформаторският блок и АБВ са с изравнени позиции в момента, като всяка една от тези партии се ползва с доверието на около 5% от избирателите.

Според директора на новата социологическа агенция "Екзакта" и дългогодишен ръководител на НЦИОМ Лидия Йорданова, АБВ ще се окаже голямата изненада на евровота.

"Лидерът на АБВ Георги Първанов и водачът на евролистата Ивайло Калфин са силен тандем. Те двамата заедно са одобрявани от 17 процента от българите, като рейтингът и на двамата е поотделно по-висок от този на Сергей Станишев. АБВ за мен може да е една изненада на изборите. За мен това е най-голямата неизвестна, няма да имаме проблем с другите партии", заяви шефката на "Екзакта" пред БНТ.

По време на пресконференцията бяха представени данни за избирателната активност. Месец преди евровота през май, 2009 г., 57% от българите твърдяха, че категорично са решили да гласуват. Активността в крайна сметка се оказа с почти 20 пункта по-ниска. Пет години по-късно, месец преди евровота 44% от пълнолетните българи заявяват категорично желание да гласуват. Логично е да се очаква по-нисък дял от този на заявената засега активност. Кампанията, а и странични и дори външни фактори обаче могат да окажат труднопрогнозируемо влияние на активността, затова всякакви категорични прогнози към момента са силно условни.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов