Избрани Новини

Гладна гръцка мечка нападна хижа на ловци, разби барбекюто им

Опитала да влезе през комина, после през прозореца, но напразно

Гръцка мечка разби барбекюто на ловна дружинка от боринското село Кожари. Родопското село е само на два километра от границата с южната ни съседка. Местните често се оплакват от животни - "гастрольори", правещи поразии у нас, пише smolyanpress.net.

В района има 7-8 мечки, някои от тях идват от Гръцко, казва кметът на Кожари и шеф на местните авджии Митко Иванов. Ловната дружинка на Кожари си имат дървена вила, в която си прави сбирките. Скоро не сме пекли мръвки там и не сме се събирали, но явно мечката е била гладна и е подушила, че там някога са печени пържоли, казва Иванов.

Мечката се качила на покрива на сградата и потрошила комина в опити да влезе оттам, след това пробвала да влезе и през прозореца, но не успяла. Строшила обаче дъски и разбила камината.

Големи поразии е направила, но нищо не е намерила за ядене, посочва кметът. Мечката била видяна да се мотае край барбекюто от 73-годишният Борко Радулов, който се разхождал в района. Като го съзряло, животно си тръгнало. Екип от екоинспекцията направил оглед на мястото и установил, че щетите са от мечка. Стъпките на мецаната отговаряли на около 150-килограмово животно. Експертите са разяснили на местните как да се държат ако срещнат мечка и им раздали безплатно спрейове на индивидуална защита, съобщиха от РИОСВ-Смолян. Мечките се събудиха и правят поразии, нападат пчелини и чакала за диви животни. Досега обаче не са нападали домашни животни, намирали сме само убити диви прасета, посочва Иванов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов