Избрани Новини

Шок преди Великден! Христос е бил женен

Църквата пак настръхна, професорка от Харвард: Още в Египет са го знаели

В навечерието на Великден учени подхванаха на нов глас стария спор за жената на Исус Христос. Експерти от "Харвард" потвърдиха автентичността на папиросовия фрагмент, известен като "Евангелието на съпругата на Исус".
Малкото парче с размерите на визитка и с едва 33 думи, което беше открито през 2012 г., още тогава предизвиква ожесточени спорове. Ватиканът го заклейми като фалшификат. Карън Кинг, историк от "Харвард", която е в екипа, изследвал фрагмента, твърди, че той е дарен анонимно. За произхода му се знае малко - освен, че е датиран от VIII век след Христа. Това е близо 500 години, след като вече има общоприет текст на Библията.
Написано на коптски език в "Евангелието", открито в Египет, беше разчетено: "И Исус им каза: "Моята съпруга" и "тя може да бъде мой ученик". "Но да се правят прибързани заключения, че Исус е бил женен, също e рискован и необмислен ход", написа преди няколко дни списание "Тайм". "Но поне може да се направи заключението, че в Египет през VIII век са вярвали в съпругата на Исус и че двамата се водили съвместен духовен живот", казва Карън Кинг. Тя е убедена, че всичко това може да доведе до промяна за разбирането на семейния живот в християнската религия. Ролята на жените в църквата също би могла да се преразгледа. Кинг е убедена - фрагментът доказва със сигурност, че жените вероятно са били пълноправни ученици на Исус.
Не всички експерти обаче са съгласни с подобна трактовка. Някои от тях твърдят, че е възможно Исус да е използвал метафора, говорейки за съпруга. Лео Депюи, професор по египтология в университета "Браун", твърди, че няма начин фрагментът да е достоверен източник на информация. Той е категоричен - в него са допуснати грешки на коптски език, характерни за Евангелието на Тома. Няма как да става дума за случайно съвпадение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов