Избрани Новини

За трайна заетост се борят в ЮЗДП

Наш основен приоритет е осигуряването на работещ бизнес  и трайна заетост в горския сектор. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова след среща със зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова, областния управител Иван Каракашки и фирми ползватели на дървесина, която се проведе в гр. Кюстендил. Зам.-министърът подчерта, че трябва да се намери баланс в цената на дървесина между сегашната стойност и това, което диктува пазара, за да има реализация на дървесината. „Поставихме едно прекрасно начало за разговори и партньорски отношения  с бизнеса и ще продължим и за в бъдеще да работим в диалог и да се подпомагаме в трудния момент на свит пазар на дървесина“, допълни тя.

Зам.- председателят на Народното събрание Мая Манолова подчерта, че фирмите ползватели на дървесина в община Кюстендил реално наемат работници, плащат заплати и осигуровки, създават заетост и правят инвестиции. Според нея един от най-съществените проблеми в горския сектор  е цената на дървесината, която се добива в “ДЛС Осогово“. „Ако е възможно да се понижи  цената на дървесината, тъй като това е едно от условията за успешна и конкурентна работа, за проспериращата дейност на дърводобивните фирми в региона“, каза още тя.

Директорът на Югозападното държавно предприятие д-р инж. Светозар Михайлов изтъкна, че държавата в лицето на предприятието е партньор с фирмите от бранша. “Премахнахме прекупвачите и осигурихме пряк достъп до пазарите на дървесина, което се оценява от фирмите”, посочи той. Стратегията на ЮЗДП е приоритетно да се задоволят нуждите на местните ползватели, които създават работни места и заетост. 30% от дървесината се предоставя на местния бизнес. По думите му дърводобивните фирми в региона имат основание да поставят въпроса за цената на дървения материал. “Ние вече намалихме цената на технологичната дървесина, добивана в района на “ДЛС Осогово”, от 23 на 17 лв. на обезличен куб.метър. Въпреки това обаче, се оказа, че  тя все още е висока за местните фирми и те не са конкурентноспособни. Затова ще анализираме ситуацията и ще преосмислим нашата ценова политика, защото с нашите партньори имаме една цел  - устойчиво и конкурентно ползване на горите”, ангажира се директорът на ЮЗДП. Той обясни, че цената на дървесината се определя от 12 фактора, като се отчита спецификата на всеки регион. Най-важният показател във формирането на цената са транспортните разходи. “Не бива да се забравя, че ние не сме сами на пазара  на дървесина – вече има частни собственици, общински и църковни гори и те сами определят цената, на която предлагат", коментира Светозар Михайлов.

Зам.-министър Маринова, отбеляза, че през новия програмен период 2014-2020 г. по Програмата за развитието на селските райони ще се обърне по-голямо внимание на мерките, свързани с горския сектор. „Искаме да  разширим  кръга  бенефициенти, които да кандидатстват за финансиране. Целта е да могат да инвестират и в техника, която е екологосъобразна и биоразнобразието в нашите гори да се запази”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)