Избрани Новини

Нова терапия лекува напълно хепатит С

Новините

13-04-2014, 07:49

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Революционният метод атакува директно вируса на хепатит С, а не въздейства върху имунната система

Хепатит С вече ще бъде напълно лечим. Лекарите ще овладяват хроничната вирусна инфекция в 91-97% от случаите, докато ефективността на прилаганата в момента терапия с интерферон и други медикаменти е около 50%. Това съобщиха вчера учени от Германия, Швеция, Австрия и САЩ на Международния конгрес по заболявания на черния дроб, който се провежда в Лондон.
Заразените от хепатит С българи са 1,5% от населението или близо 110 000 души.
"Досега лекувахме болните по година - година и половина, инжекционно, давахме им комбинация от медикаменти, те страдаха от много странични ефекти и помагахме едва на около 50% от тях", съобщи проф. Стефан Зеузем, началник на Клиниката в университетската болница "Гьоте" във Франкфурт. Затова той нарече новата терапия революционна, а в миналото оставали страничните ефекти, продължителното лечение и пациентите, на които медицината не може да помогне.
Революционният метод атакува директно вируса на хепатит С, а не въздейства върху имунната система, както досега. Новата терапия в момента е навлязла в трета фаза на проучване, което означава, че ще достигне до пациентите в края на годината или началото на следващата. В България ще дойде вероятно през 2015 г.

При заразени с хепатит С, които не са били подлагани на каквото и да било лечение, новият метод носи излекуване в 97% от случаите. При пациенти, които са застигнати и от усложнението чернодробна цироза, благотворното повлияване е 91% (в момента има случаи, при които настоящата терапия не дава очаквания резултат, болестта "преминава" в рак на черния дроб и се стига до смърт). Това показват резултатите сред 2300 пациенти от 25 страни, обявиха вчера лекторите на конгреса в Лондон.
Тепърва всяка една държава в Европа ще преговаря със здравните фондове за поемането на терапията. Не е ясно дали тя ще струва повече като инвестиция в здравето.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов