Избрани Новини

Войводи от Югозапада отбелязаха годишнина на емблематична фигура за ВМРО

В Благоевград бе отбелязана седемдесет години от смъртта на една от важните и респектиращи личности в историята на ВМРО - Михаил Монев. На Старите гробища в града отец Шавулев отслужи панихида за този незаслужено забравен герой на Организацията, който е близък съратник на Тодор Александров и Иван Михайлов. На мероприятието присъстваха роднини на Михаил Монев, общинския съветник от ВМРО Георги Васев, председателите на дружествата „Вардар” и „Охрид” – Станимир Радулов и Георги Гоцев.

За Михаил Монев не се знае много сред българската общественост по простата причина, че след 1944 година, Комунистическата власт го обяви за враг и десетилетия не се пишеше нищо по негов адрес. Другата причина е, че той е човека за специалните задачи и тайните мисии на Организацията, а за такива хора не се знае твърде много. Достатъчно е да споменем разузнавателната мисия на ВМРО, която той ръководи в Москва през 1923 г., което е показателно. След Първата световна война, Монев/ награден с орден „За храброст“/ участва активно във възстановяването на Организацията под ръководството на Тодор Александров. Заедно с другия ни именит съгражданин, Иван Караджов, Монев изгражда и поддържа куриерски връзки, екипира, и въоръжава чети за Вардарска Македония. На 3 февруари 1920 година участва на заседанието, на което Тодор Александров и генерал Александър Протогеров излагат плана си за възстановяване на революционната организация. Участва в потушаването на безмисления и трагичен комунистически метеж през 1923 година, както и в Горноджумайските събития веднага след убийството на Тодор Александров. На 12 септември в Горна Джумая са застреляни всички виновни за убийството на водача, на ВМРО.

Монев е чиновник в града, избран за депутат в XXI Народно събрание от страна на Демократическия сговор. Той официален пълномощник на ВМРО пред министерствата в София. През 1932 година е избран като запасен член на ЦК на Организацията. Михаил Монев умира на 13 април 1944 година в Горна Джумая, днешен Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов