Избрани Новини

ОБДХ отвори вратите си за благоевградчани

Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград отвори вратите на своите офиси за граждани и потребители. Инициативата е част от националната кампания на Българската агенция по безопасност на храните – Ден на отворените врати в ОДБХ, с която се цели да се информират гражданите за работата на Агенцията и да се привлекат активни потребители, които да съдействат при осъществяване на контролната дейност.

Директорът на ОДБХ- Благоевград д-р Михаил Бащавелов подчерта на брифинга, даден при старта на кампанията, че целта е да се да се включат представители на гражданското общество с достатъчно полезни и точни сигнали, които да насочат вниманието на инспекторите към конкретни проблеми. Отчетено бе, че при извършените проверки за първото тримесечие на 2014г., от инспекторите в отдел „Контрол на храните“ в търговска мрежа, обектите за обществено хранене, производствени предприятия и складове за търговия с храни, са издадени 204 предписания, предимно за нередности, установени по сградов фонд и оборудване, като липса на технологично оборудване и помещения за съхранение и приготвяне на храни.

Съставени са 53 акта за установяване на административно нарушение, предимно за храни с изтекъл срок на годност, липса на етикетировка и маркировка, липса на регистрация по Закона за храните и разширяване на дейността, без издадено разрешение за това. Възбранени са около 2 тона храни с неясен произход. „Без инциденти и при добра организация на контрола премина натовареният зимен сезон в ски-курортите в областта, за което спомогнаха предварителните разяснителни кампании с туроператорите и представителите на бизнеса в региона“, допълни д-р Бащавелов. За периода са извършени 195 проверки на територията на общините Банско и Разлог. Издадени са 92 предписания, съставени са 18 акта. Санкциите са най-често за съхранение и предлагане на храни с изтекъл срок на трайност, липса на етикети и маркировка и извършване на дейност без обектът да има издадено удостоверение по Закона за храните.

За спокойното протичане на предстоящите Великденски празници е създадена организация и се извършват проверки в производствените обекти и търговската мрежа на традиционни за празниците храни и продукти.

Посетителите на ОДБХ- Благоевград в Деня на отворените врати, проявяваха интерес към лабораторията на дирекцията, която в изпълнение на проект по ОП за трансгранично сътрудничество „Гърция България 2007-2013“ бе изцяло реновирана и преоборудвана с изцяло нова и съвременна техника.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)