Избрани Новини

Ново бебе проплака в столичния Зоопарк

Малко пони се е родило преди броени часове

Само преди броени часове в Зоопарка в София се е родило пони, информира Агенция "Фокус".

Животинчето е рожба на майката Марта и бащата Вихър. Най-вероятно то е момиченце, но засега лекарите не могат да кажат със сигурност, тъй като е много малко и все още е рано да се влиза в бокса при него и майката.

Все пак се знае, че бебето е черно на цвят - като татко си, макар майка му да е бежово-бяла.

"Черно на цвят е, на няколко часа е, суче на крака, в момента - спинка. Предполагам, че е от женски пол, тъй като има малка типична глава, но не съм сигурен на сто процента. В момента не можем да влезем в бокса, тъй като майка му го пази, не искаме да го тормозим, докато не укрепне, и докато вторичните полови белези не станат видими", разказва ръководителят на Ветеринарната клиника в Зоопарка д-р Николай Скендерски.

По думите му историята на бащата Вихър е известна заради неговия "луд късмет". Имал е коса фрактура на крайника, но лекарите са успели да спасят живота му с "подходящи сили".

Засега понито си няма име - ще получи такова, когато се разбере със сигурност пола му. Според д-р Скендерски обаче би било много добро предзнаменование, ако в Годината на коня се роди женско конче. Женското пони носи знак за плодородие, допълни той.

Нищо чудно, че в пролетния сезон Зоопаркът става първи дом на още много малки животники.

"Имаме малки мармозетки, всичко мъти, ври и кипи в Зоопарка в момента", разказва главният ветеринар.

Майката на новото пони, Марта, ражда конче почти всяка година. "Тя се оказа много добра майка", коментира той.

По думите му - определено животните се чувстват добре и голямото внимание на посетителите не ги смущава. Д-р Скендерски заключи: "Логичният извод е следният: След като има размножителен процес, значи не сме за оплакване. Щом биологията върви, раждат се бебета, животните определено се чувстват добре".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов