Избрани Новини

Надежда Нейнски в ЮЗУ:Сегашното правителство си поставя много ниски цели в ЕС

Сегашното българско правителство си поставя много ниски цели в Европейския съюз. А когато си поставяш ниски цели, няма как да се разочароваш от несбъдването им. Това каза Надежда Нейнски пред студенти в Югозападния университет в Благоевград, в отговор на въпроса „Защо българското правителство изостави процеса за влизане на България в Еврозоната?“.

„Не искам да звучи нескромно, но когато по време на правителството на ОДС отидохме на първото си посещение в Брюксел, там ни казаха: „България е много далеч от европейско членство“. Означаваше ли това, че ние трябваше да се върнем и да кажем на българските граждани: Съжаляваме, но това с Европа няма да стане. Напротив! Благодарение на огромната си политическа воля, самочувствие и решителност, само няколко месеца по-късно успяхме да убедим партньорите ни в ЕС, че си струва да инвестират доверие в България“, каза Нейнски.

Евродепутатът допълни: „Ако направим паралел между преговорите за Шенген днес и преговорите за отпадане на визите за българските граждани тогава, много ясно се вижда какъв е резултатът, когато едно правителство има доверието на ЕС и какво става, когато няма това доверие. Истинското влизане на България в ЕС се случи, когато паднаха Шенгенските визи“.

Според Нейнски европейските избори ще са ключови за това какво да е мястото на България в ЕС – дали тя ще е уважаван член на общността или ще е просто формален член. „Огромно е безпокойството ми от всички партии в сегашния парламент, които се изкушават от популистки и антиевропейски решения, бих казала дори антибългарски. Защото единствената възможност България да защити българския национален интерес е като бъде уважаван член на ЕС“.

По повод Южен поток Нейнски бе категорична, че стратегическият интерес на България е в това ЕС да приложи Третия енергиен пакет спрямо проекта. Нейнски подкрепи в изказването си политическите и икономически санкции на ЕС срещу Русия, провокирани от анексирането на Крим. „Този акт е едно от най-големите политически безобразия. Русия трябва да получи много ясен и безапелационен сигнал, че демократичната европейска общност няма повече да толерира подобна политика“.

Надежда Нейнски участва в кръгла маса по повод 15 годишнината от началото на присъединителния процес на България към ЕС, по покана на Югозападния университет в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов