Избрани Новини

Близо 2600 деца и млади хора болни от диабет в България

Мисия Пловдив

03-04-2014, 10:07

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бърз тест: Заплашва ли ви диабет?

Националната асоциация на децата с диабет навършва 10 години, планира куп активности

Захарният диабет, често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

Понастоящем от тази болест страдат 246 милиона души по целия свят, очаква се до 2025-та година да засегне 380 милиона.

1320 деца до 18-годишна възраст и 1238 млади хора от 18 до 25 години страдат от диабет в страната, сочи статистиката за България към декември 2013-та година, посочиха от Национална асоциация на децата с диабет.

На 11 септември е рождения ден на асоциацията – една емблематична дата за САЩ – покушението на кулите близнаци. Тогава се ражда идеята за една добра кауза, именно създаването на организацията.

За 10 години се случиха много неща, помогнахме на доста семейства и деца, които се сблъскаха с диабета, посочи за Plovdivutre.bg Елисавета Котова - председател на асоциацията.

След Великденските празници НАДД стартира поредната си кампания. Тя включва обиколка на учебни заведения за срещи и обучения в 15 града в България. Не веднъж в Пловдив са провеждани такива кампании. Тази година града под тепетата ще е в последния етап на обиколката на асоциацията, която ще продължи няколко месеца.

"Срещите са по-скоро превенция. Учениците и учителите трябва да бъдат запознати с диабета, защото много деца около тях вече отключват болестта", допълва Котова.

Според нея е важно учителите да са запознати с рисковете, за да могат спокойно да приемат тези деца в училищата и детските градини.

"Има сериозни проблеми с приема на деца болни от диабет по учебните заведения, особено в градините", каза още тя. Причината е в това, че възпитателите не искат да поемат такава отговорност. Затова асоциацията търси контакт с преподавателите за по-добра информираност за самата болест. "Диабетът не е нищо страшно – той е начин на живот. Но ако се налага да се помогне на дете в нужда трябва всеки от нас да го направи адекватно", категорична е Елисавета.

Данните сочат, че страдащите от диабет деца и младежи се увеличава, затова е важно и полезно да сме запознати с болестта и с това как бихме могли да сме в полза на обществото.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов