Избрани Новини

Търси се изпълнител на част от третия лъч на метрото

Желаещите могат да подават документи до 29 май

Столичното общинско дружество "Метрополитен" обяви обществена поръчка за избор на изпълнители за част от третия лъч на метрото - от бул. "Владимир Вазов" до пазара в кв. "Красно село". Отсечката е дълга 7 километра и е със 7 метростанции. По проект целият трети метродиаметър е от "Горна Баня" до жк. "Васил Левски".

Трябва да бъдат изградени общо 19 метростанции. Очаква се метродиаметърът да струва около 1.4 млрд. лв. Проектът да бъде финансиран по Оперативна програма "Транспорт" в следващия програмен период. Дължината на линията ще е 19 километра.

Отсечката, за която вече се търси изпълнител, е с одобрено финансиране от Европейската комисия, твърдят от Столичната община. По 7-километровия участък ще има метростанции на 7 места - пазарът на "Красно село", кв. "Белите брези" при ул. "Кюстендил", кръстовището на бул. "Гешов" и бул. "България", Медицинска академия, НДК, бул. "Васил Левски" и Орлов мост.

Потенциалните кандидати за първата част от отсечката ще станат ясни на 29 май. В обществената поръчка не е назована цена, но предположенията са, че първата отсечка ще струва около 400 милиона лева.

Междувременно справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки показва, че „Метрополитен“ търси изпълнител на подземна пешеходна връзка между МС „Цариградско шосе“ и ул. „Обиколна“ в ж.к. „Дружба“. Желаещите могат да подават документи до обяд на 7 май тази година.

Припомняме ви, че проблемът не е от скоро. За това Столичният общински съвет реши, че Тунел с асансьори ще свърже столичния жк „Дружба 2” с метростанцията на „Цариградско шосе“. Според плановете съоръжението ще е дълго 200 метра и ще излиза на улица „Обиколна”. То ще има подвижни пътеки и 2 асансьора, които събират по 13 души. Общината ще направи и рампа за инвалиди и майки с колички.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов