Избрани Новини

Симитли на тъмно за "Часът на Земята"

Животът

27-03-2014, 13:30

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И в Сандански гасят лампите за "Часът на земята"

Глобалната инициативата „Часът на Земята 2014”, организирана у нас от WWF България, ще се проведе за шести пореден път. Събитието е на 29 март събота, от 20:30 до 21:30 ч. – в рамките на 1 час.

В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. През 2013 г. в инициативата участие взеха 103 града, културни институции, бизнеси и медии, а нейни посланици бяха актьорите Юлиан Вергов, музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Мартин Заимов, Вера Петканчин от Граждани за Рила. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.

Участието на община Симитли в инициативата „Часът на Земята 2014” също ще е свързано със спиране на архитектурно-фасадното осветление на сградата на общината, на други представителни институци и паметници на културата на 29 март.

Това е световна инициатива, чиято цел е да привлече вниманието на хората към различни природозащитни проблеми и да ги стимулира да заемат активна позиция за решаването им. Провежда се за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората символично изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасяват осветлението в домовете си. В рамките на 60 минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници. 
През изминалите години, Часът на Земята се превърна в една от най-мащабните световни инициативи за борба с климатичните промени, като амбицията е инициативата да подкрепя все повече природозащитни акции. Така през 2013 г. в кампанията се включиха милиони хора в 157 страни по света. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)