Избрани Новини

Образовани роми стават медиатори в Аксаково

Животът

26-03-2014, 17:08

Снимка:

© Дарик Варна, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ще подпомагат най-неграмотните представители на общността в комуникацията им с местната власт

Седем образовани представители на ромската общност в община Асаково ще бъдат назначени на работа като медиатори. Дейността им ще бъде свързана основно с това да подпомагат най-неграмотните представители на общността в комуникацията им с местната власт. Преди да започнат да дават консултации, седмината ще преминат през обучение. Медиаторите ще бъдат базирани в кметствата по места, за да бъде максимално улеснен контактът им с нуждаещите се от социални услуги.

Социалният експеримент стартира благодарение на спечелен от Община Аксаково проект "Партньорство за равни възможности". Това обявиха секретарят на община Аскаково Надя Симеонова и ръководителят на проекта Нели Петрова.

"Идеята на този проект е да подаде ръка на младите представители на общността, които са се образовали, но нямат възможност за реализация", обясни Симеонова. Проектът е с продължителност 15 месеца.
След приключването му Община Аксаково планира да разполага със Стратегия за пълноценно приобщаване на ромската общност и работеща партньорска мрежа. Официални партньори на Община Аксаково в социалния експеримент "Партньорство за равни възможности" са румънска и испанска общини.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов