Избрани Новини

НСИ: Преброяването на населението е пълно с грешки

Новините

26-03-2014, 06:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Данните за постоянно живеещите в страната са завишени с над 157 000 непреброени души

Преброяването на населението и сградите в България от 2011 г. е пълно с грешки. Данните за постоянно живеещите в страната са завишени с над 157 000 души, въпреки че те не са преброени. Неверен е и броят на домакинствата и сградите. Резултатите за етническата принадлежност, майчиния език и вероизповеданието на хората са “груба манипулация, която поражда редица спекулации”. Това се казва в критичен доклад на Националния статистически инситут (НСИ), изпратен до европейската статистическа служба Евростат. Изводите означават, че ЦИК е разпределила мандатите при предсрочните парламентарни избори през 2013 г. на базата на грешни данни.
Сега НСИ предлага да се направи “еднократно микропреброяване на населението на базата на цялостно прерайониране и актуализиране на списъците на преброителните участъци с включените в тях жилищни сгради, жилища, домакинства и лица”. Актуализация е важна за провеждането на извадковите статистически изследвания на НСИ.
Според статистиците проблемът е възникнал заради изтеглянето на преброяването с 40 дни. Заради краткия срок работата била свършена некачествено. Решението преброяването да се направи по-рано беше взето от правителството и депутатите на ГЕРБ, за да се осигурят навременни данни за стратегически документи като програмата “България 2020”. Преброяването беше направено под ръководството на тогавашния шеф на НСИ Мариана Коцева, която сега е зам. генерален директор на Евростат. Решението за новото преброяване трябва да се вземе от парламента.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)